Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako su "Mesec maj i društvene mreže pojeli novinare"!

rssBookmark and Share

09.05.2014. Zdravko Stojnić

Autorski tekst o slobodi medija u Srbiji

Kako su "Mesec maj i društvene mreže pojeli novinare"!

Ni kišoviti Praznik rada nije mogao da spreči "tradicionali način praznovanja" uz poznati roštilj i dobru kapljicu. Opijeni mirisom ćumura i dobrim raspoloženjem mnogi nisu ni bili svesni da u tom terunutku najiši organi trudbenički donose veoma bitne odluke. To je još jedna stara tradicija, da najviši organi baš tad zasedaju kako i dolikuje "Uranku", valja se poraniti na posao sat vremena ranije.

Međutim kiša je bila neumoljiva i donela nove mirise i nove trendove, ne tako nepoznate građanima i medijskim poslenicima. 

Nadležno ministarstovo ostaje gluvo na "vapaje zaposlenih" u državnim medijima na njihovu opravdanu sumnju da će beuslovna privatizacija, često sa sumnjivim kapitalom doneti samo još veću zbrku na medijskom nebu Srbije! 

Evropa je neumoljiva! Kaže, sloboda medija jednako-privatizacija, pritom zaboravljajući da svaki deo Evrope ima svoju istoriju i drugčije preduslove. Ali ovo pravilo uslovljeno pribižavanju EU nije pravilo, koje važi i za zapadne zemnje EU. 

Nije prvi put da Srbija bude "eksperiment"! Srbija je izdržljiva! Idržala je sve eksperimente od 91-god. Sva obećanja, sve boljitke, sav napredak! Novinari zajdno sa Srbijom.

Ali, nema zaštiđenih, ne.. čak ni svemoćni RTS ne može da se snađe u ovom terenutku. Kao i što nam je obećano, nema privilegovanih! 

Da li je to cenzura ili auto-cenzura ? Teško je to reći, ali svi mi koji imao dodir sa javnim mnjenjem i ponekad imamo priliku da "kažemo nešto u etar"suočavamo se ovih dana, pre svega sa samim sobom i sav svoj "gnev" nezadovoljstvo ili svoje strahove ipoljavamo preko društvenih mreža(čast izuzecima), sa ponekad skrivenih profila. Auto –cenzuru su imali i glasači na vanrednim izborima, jer kako obajsniti razliku u rezultatima istarživanja javnog mnjenja na početku kampanje i konačnim rezultatima! I zašto bi onda pojedini novinari bili drugačiji od ostalih građana?!

Ne bih svaljivao svu odgovornost na "Nadležne", jer kako sam naveo svdeoci smo da "poznati" novinari pišu jednu "stvar" u svojim matičnim kućama,a onda ti isti ispoljavaju drugačiji stav na društvenim mrežama. A, vlast ko svaka vlast koristi sve što joj pogoduje i što joj ide "niz ruku"! 


Kako pisani i tv mediji imaju problem sa cenzurom bilo koje vrste,osim retkih, ostaje nam da se oslanjamo na intrenet portale gde još uvek možemo da čujemo istinu i zdrav razum. 

Nova moda-tehnologija je "čudo"! Možda, budemo na sledećim izborima i glasali putem interenta , ko zna? Kako smo počeli ubrzano da prihvatamo sve što je vezano za zapadne tekovine, ne bi me čudilo! A do tada, neka ćute novinari, neka ćuti RRA, neka ćute porodice zaposlenih u medijima,neka ćute analitičari,kritičari, neka svi ćute. Tišina prija... ali ne zadugo. 

Bio je to mali osvrt iz "Medijske južne Srbije", odavno zaboravljene... 

Analitičar Agencije, Lubris ekstra plus
Zdravko Stojnić

Komentara: 0


#   Lubris ekstra plus   mediji   Zdravko Stojnić   sloboda medija   Praznik rada
@LubrisExtra @LubrisExtra @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}