Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Неки су једнакији

rssBookmark and Share

31.01.2008. danas.co.yu

Једнакост пред законом, као и много пута раније, поново је добила своју гротескну форму. Овај пут у одлуци Општинског суда у Врању да Вукашин Обрадовић, власник недељника Врањске, мора да плати 4.800 динара због непојављивања на рочишту по тужби Томислава Гачића (владике врањског Пахомија).

Вест заслужује пажњу не због суме која је одређена Обрадовићу. Суштина је у томе да је Пахомије тужио Обрадовића и његове новине, јер су му писањем о његовим недозвољеним односима с малолетницима нанели душевну бол у износу од два милиона динара. Посреди су двоструки стандарди. Врањском суду није сметало да се Пахомије, оптужен за блудне радње над малолетницима, 15 пута не појављује на кривичном суђењу. То је на крају довело до застарелости кривичног гоњења овог владике. С друге стране, Вукашину Обрадовићу одрезана је новчана казна због само једног недоласка у тај исти суд. Надлежни правосудни органи, Општински суд у Врању и касније Општински суд у Нишу, нису примењивали закон према грађанину Гачићу. Можда су судије полазиле од тога да су владичанска права виша од грађанских. Министар правде Душан Петровић крајем прошле године затражио је разрешење нишког судије због несавесности и неажурности у раду. Међутим, Велико персонално веће Врховног суда Србије није нашло да у поступцима судије има било шта спорно, па је захтев одбачен.

Правоснажном пресудом суда у Нишу марта 2006. владика Пахомије ослобођен је оптужбе за блудне радње над више малолетних особа. Врховни суд је утврдио да је током поступка прекршен закон у корист окривљеног владике. Српска православна црква није се оглашавала.

Мада се сви куну у независност, судови у Србији изгледа имају посебан однос према политичарима, духовним лицима и звездама естраде. Било да их се плаше или их исувише поштују, тек, омогућавају им да искористе све могућности како би избегли доказивање сопствене невиности. Обичан грађанин, који испред имена и презимена нема ни титулу ни звање, с разлогом сумња да је правда слепа, али да често прогледа кроз прсте онима који су довољно познати или имају довољно новца. На основу тога закључује да један закон важи за елиту, а други за све остале.

Грађанин Гачић, односно владика Пахомије, није изузетак. Бројне позиве суда, како пишу новине, уредно су игнорисали секретар Владе Дејан Михајлов, бивши министар полиције Душан Михајловић, али и лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић, функционер Демократске странке Србије Небојша Бакарец и други. Неки од њих одазвали су се тек након претње да ће бити приведени. А грађанин Обрадовић одмах је нађен и - кажњен.


#   Вукашин Обрадовић   Чедомир Јовановић   Српска православна црква   Душан Михајловић   Душан Петровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима