Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neki su jednakiji

rssBookmark and Share

31.01.2008. danas.co.yu

Jednakost pred zakonom, kao i mnogo puta ranije, ponovo je dobila svoju grotesknu formu. Ovaj put u odluci Opštinskog suda u Vranju da Vukašin Obradović, vlasnik nedeljnika Vranjske, mora da plati 4.800 dinara zbog nepojavljivanja na ročištu po tužbi Tomislava Gačića (vladike vranjskog Pahomija).

Vest zaslužuje pažnju ne zbog sume koja je određena Obradoviću. Suština je u tome da je Pahomije tužio Obradovića i njegove novine, jer su mu pisanjem o njegovim nedozvoljenim odnosima s maloletnicima naneli duševnu bol u iznosu od dva miliona dinara. Posredi su dvostruki standardi. Vranjskom sudu nije smetalo da se Pahomije, optužen za bludne radnje nad maloletnicima, 15 puta ne pojavljuje na krivičnom suđenju. To je na kraju dovelo do zastarelosti krivičnog gonjenja ovog vladike. S druge strane, Vukašinu Obradoviću odrezana je novčana kazna zbog samo jednog nedolaska u taj isti sud. Nadležni pravosudni organi, Opštinski sud u Vranju i kasnije Opštinski sud u Nišu, nisu primenjivali zakon prema građaninu Gačiću. Možda su sudije polazile od toga da su vladičanska prava viša od građanskih. Ministar pravde Dušan Petrović krajem prošle godine zatražio je razrešenje niškog sudije zbog nesavesnosti i neažurnosti u radu. Međutim, Veliko personalno veće Vrhovnog suda Srbije nije našlo da u postupcima sudije ima bilo šta sporno, pa je zahtev odbačen.

Pravosnažnom presudom suda u Nišu marta 2006. vladika Pahomije oslobođen je optužbe za bludne radnje nad više maloletnih osoba. Vrhovni sud je utvrdio da je tokom postupka prekršen zakon u korist okrivljenog vladike. Srpska pravoslavna crkva nije se oglašavala.

Mada se svi kunu u nezavisnost, sudovi u Srbiji izgleda imaju poseban odnos prema političarima, duhovnim licima i zvezdama estrade. Bilo da ih se plaše ili ih isuviše poštuju, tek, omogućavaju im da iskoriste sve mogućnosti kako bi izbegli dokazivanje sopstvene nevinosti. Običan građanin, koji ispred imena i prezimena nema ni titulu ni zvanje, s razlogom sumnja da je pravda slepa, ali da često progleda kroz prste onima koji su dovoljno poznati ili imaju dovoljno novca. Na osnovu toga zaključuje da jedan zakon važi za elitu, a drugi za sve ostale.

Građanin Gačić, odnosno vladika Pahomije, nije izuzetak. Brojne pozive suda, kako pišu novine, uredno su ignorisali sekretar Vlade Dejan Mihajlov, bivši ministar policije Dušan Mihajlović, ali i lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, funkcioner Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec i drugi. Neki od njih odazvali su se tek nakon pretnje da će biti privedeni. A građanin Obradović odmah je nađen i - kažnjen.


#   Vukašin Obradović   Čedomir Jovanović   Srpska pravoslavna crkva   Dušan Mihajlović   Dušan Petrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima