Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повећан број провала у Алексинцу има везе са наркоманијом?

rssBookmark and Share

Алексинац 18.02.2010. aleksinacnews.com

Повећан број провала у Алексинцу има везе са наркоманијом?

Иако нема никаквог званичног саопштења алексиначке полиције, а ни Подручне полицијске управе - Ниш, у Алексинцу је претходних дана, тачније ноћи, извршено неколико провала. По сазнањима редакције насег сајта, у две вечери обијена су два угоститељска локала, један у строгом центру града, а други на трибинама стадиона ФК "Напредак".

По речима неких од стручњака очекивао се повећан број разбојништава и провала у целој Србији, јер је акцијом "Сабља" отежан рад дилера наркотицима, што је аутоматски подигло цену дроге, те овисници морају да се упуштају у авантуре попут провала и разбојништава да би дошли до потребног новца. То је наравно само једна од теорија која наводи на закључак да су извршиоци наркомани. Међутим, тренутна тржишна цена дроге на алексиначким улицама је релативно ниска. Грам хероина може се купити по цени од око 2.000 динара, кокаина за 50 евра, а најјефтиније дроге попут квотера, спида и разних таблета могу се набавити за своту од свега 400-500 динара. Пораст броја наркомана и појачани промет наркотицима свакако има везе са растом стопе криминала, али има и заступника теорије да је то у вези са општом економском кризом.

Шта се тачно дешава у Алексинцу када је стопа криминала у питању, јавност у нашем граду, нажалост, никада не може да сазна у потпуности. Званична саопштења о свим регистрованим криминалним делатностима и акцијама полиције даје Подручна полицијска управа – Ниш, тако да информације са закашњењем стигну у Алексинац, а често их не пренесе ниједан медиј.

Слично је и са подацима о расту броја регистрованих наркомана. Тако су рецимо информације које су саопштене прошле године на седници СО, која је у целости била посвећена проблему наркоманије, буквално шокирале цео град. И тада је полиција дала штуре информације, али су зато извештаји лекара алексиначког Здравственог центра и болнице у Топоници, које су говориле о броју регистрованих наркомана и смрти изазваних предозирањем, први пут јавно презентирани. Јавно је тада, први пут, саопштено оно о чему су сви причали, а надали се да ипак није истина. Говорило се и о продаји дроге деци у двориштима основних школа. Општина је тада формирала радно тело уз чију је активност кренула у борбу против наркоманије, конкретни резултати се још очекују.

Међутим, остаје дилема, да ли би грађани општине Алексинац икада сазнали споменуте податке везане за наркоманију да није било тог заседања Скупштине општине? Вероватно не. Такође, зашто се јавно не саопштавају грађанима подаци, барем статистички, о стопи криминала и барем једном годишње? Сама чињеница да се о неким негативним тенденцијама ћути, значи не само гурање проблема под тепих, већ и довођење људи у заблуду. Грађани имају потпуно право да сазнају у каквом окружењу живе и да буду упознати са свим ризицима који им прете. Нажалост, проток информација из МУП-а ка јавности, и то на свим нивоима, је још увек селективан и њима се манипулише. С друге стране, грађани имају законску и моралну обавезу да пријаве све незаконитости које примете, а то ретко чине. У већини продајних објеката малолетници несметано могу купити алкохол и цигарете. Лакше, али такође опасне дроге. Од конзумације њих до тежих дрога само је пар корака. А да ли је икада ико пријавио надлежнима да је пред његовим очима дете купило дуван, алкохол или уплатило тикет у кладионици?

У склопу борбе против нарко мафије, и криминала уопште, неопходно је изборити се за више транспарентности свих званичних структура и морају се укључити сви. То је није туђи проблем, већ заједнички. Истина је накад ружна, али је неопходна и обично је први корак при решавању свих проблема, па и овог.

www.aleksinacnews.com


#   Алексинац   полиција   Полицијска управа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима