Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ух ти тендери, ко их измисли?!

rssBookmark and Share

парк Светог Саве 10.12.2011. Аutor : Miloš Bojović /

Колико је времена требало некоме да осмисли начин поверавања послова најбољем понуђачу? Е, па „џабе сте кречили“.

Ух ти тендери, ко их измисли?!

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ОШТЕТИО БУЏЕТ !

Обичај је пронаћи „рупу у закону“ и за то треба уложити напор. Утакмица између „лопова и жандара“ није завршена. Зло је што утакмицу игра „држава против саме себе“.

Наиме, спровођење поступка јавне набаке у Градској општини „Медијана“ Града Ниша врши се тако да се бира понуђач који тражи, за око 60%, више пара од најјефтиније понуде са додатним тошковима.

Када се и они укључе у износ који се плаћа то изађе на више него дупло од најјефтиније понуде, а по структури истог квалитета.

Очит пример је набавка „инфо паноа у парку Чаир“. Градска општина „Медијана“ упутила је захтев за понуде предузећу „Нелт гроуп“ из Ниша, предузећу „Деникомерц“ из Ниша, З.Г.Т.Р. (занатско-грађевинској трговинској радњи) „Корали“ из Краљева и предузећу „Еуропласт“ из Чачка, дана 05.11.2008. године под бројем 03-461/08.

Предузеће „Еуропласт“ даје цену од 45.600,00 динара испорука у Чачку без ПДВ-а.
З.Г.Т.Р. „Корали“ даје цену од ......... 40.822,00 динара испорука у Краљеву без ПДВ
Предузеће „Нелт гроуп“ даје цену од 25.000,00 динара испорука у Нишу без ПДВ-а.
Предузеће „Деникомерц“ даје цену 24.910,00 динара израда и монтажа без ПДВ-а.

Прва два предузећа достављају понуде са назнаком „за госп. Радојку“, а друга два за Градску општину „Медијана“.

Рачун-отпремница бр. 218/08 од 17.11.2008. године, издат од З.Г.Т.Р. „Корали“ јасно говори да се наручилац одлучио за понуду ове радање, који поред испоруке паноа има и ставку превоз и монтажа која, без ПДВ-а, износи 35.000,00 динара. Крајњи износ који се фактурише и плаћа је 137.639,92 динара.
Укупан износ са ПДВ-ом понуђача „Деникомерц“ са монтажом био би 58.787,60 динара.

Штета само из овог једног малог посла била је 78.852,32 динара, односно плаћено је 134% више него што би било да је поштован Закон.

Каква је „рачуница“, ако се примене односи из описане набавке, код рачуна-отпремнице издатих од исте радње број 73/08 на износ од 90.152,00 динара, број 72/08 на износ од 360.116,48 динара, број 71/08 на износ од 719.516,80 динара и број 79/08 на износ од 401.483,20 динара, односно укупно 1.571.268,48 динара.

Занатско грађевинска трговинска радња „Корали“ чија је регистрована делатност била „производња дрвене амбалаже“ брисана је 02.4.2009. године из регистра Агенције за привредне регистре, а истог дана регистровано је д.о.о. „Корали“ истог оснивача са оснивачким улогом од 500,00 еура са називом делатности „обрада и превлачење метала“.

Један од разлога одборничих питања је управо документација која је наведена и коју поседујемо.
Председника Градске општине „Медијана“ Града Ниша не узбуђује овакво пословање, јер је он изнад Закона и

Закон за њега не важи ако му се не свиђа, већ оспорава правноснажне пресуде судова, којима се утврђује, као неспорно, да је Милош Бојовић био у сталном радном односу код Градске општине „Медијана“ Града Ниша и да му је незаконито престао радни однос.

По ставу господина Драгослава Ћирковића, Председника Градске општине “Медиана” Града Ниша, ко је ЛДП да поставља питања и да јавности презентира одговоре, јер, изгледа, да је он Цар Константин који не мора никоме да полаже рачуне, а нарочито не грађанима.

Зашто јавност треба да зна како се троши новац грађана, то мора да остане у канцеларији.
Како је могуће да неко други сазна о налазу Буџетске инспекције и ко то може, осим њега, да оцењује да ли су утврђене неправилности.

Шта је кога брига колико је потрошено на теритирији „Општине Парк Светог Саве“, јер је то намењено за „љубав“ и још много тога.

Важно је да је штета направљена извршењем ПРАВНОСНАЖЕ ПРЕСУДЕ СУДА, која није оспорена ни у поступку по ревизији.
Није важно ко је својим поступцима довео до такве пресуде нити што је кршио законе у спровођењу воље „суверена“.

Није важно што се оштећује буџет Републике Србије тако што се не плаћају порези доприноси на зараде јер је то по вољи „суверена“. `Ајде нека проба неки приватник да не плати порезе и доприносе на зараде Држави.

Скупо је исплатити причињену штету коју је Суд досудио, скупо је платити савестан рад Одборника у складу са Законом, а није скупо скакати падобраном, летети параглајдером, пењати се (неуспешно) на Монт Бланц, извргавати руглу Цара Константина, јер се то ради о „свом трошку“ и нико то не прати, као што није скупо плаћати више него што је по Закону за преко 130%.

Изгледа да се грађани доживљавају као поданици којима треба „дати игара без хлеба“, јер шта ће им хлеб када га имају из контејнера-канти за ђубре које им је „суверен“ набавио на време у великим количинама (извор информације ЈКП „Медијана“).
Шта ће посао некоме ко га већ нема, када ће посао радити функционери Градске општине „Медиана“ Града Ниша, који ваћ примају „мале“ плате, а при томе, наравно, нема непотизма јер уговор о делу закључују сами са собом, а не са рођацима и пријатељима. Иначе на место функционера доспевају решењем „суверена“.

Да буде потпуно јасно, Начелник општинске управе закључивао је уговоре о делу са радницима општинске управе за обављање послова око организовања „Медијана феста“, па и са самим собом. Иначе, на функцију је постављен Решењем Председника Градске општине, који је налогодавац за извршење буџета.

Закони важе за све осим за функционере Градске општине „Медијана“ Града Ниша.

 

ЧЛАН ГРАДСКОГ ОДБОРА

ЛДП НИШ

Бојовић Милош


#   парк Светог Саве   председник општине   градске општине   Градска општина   Медијана фест
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима