Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uh ti tenderi, ko ih izmisli?!

rssBookmark and Share

park Svetog Save 10.12.2011. Autor : Miloš Bojović /

Koliko je vremena trebalo nekome da osmisli način poveravanja poslova najboljem ponuđaču? E, pa „džabe ste krečili“.

Uh ti tenderi, ko ih izmisli?!

PREDSEDNIK OPŠTINE OŠTETIO BUDžET !

Običaj je pronaći „rupu u zakonu“ i za to treba uložiti napor. Utakmica između „lopova i žandara“ nije završena. Zlo je što utakmicu igra „država protiv same sebe“.

Naime, sprovođenje postupka javne nabake u Gradskoj opštini „Medijana“ Grada Niša vrši se tako da se bira ponuđač koji traži, za oko 60%, više para od najjeftinije ponude sa dodatnim toškovima.

Kada se i oni uključe u iznos koji se plaća to izađe na više nego duplo od najjeftinije ponude, a po strukturi istog kvaliteta.

Očit primer je nabavka „info panoa u parku Čair“. Gradska opština „Medijana“ uputila je zahtev za ponude preduzeću „Nelt group“ iz Niša, preduzeću „Denikomerc“ iz Niša, Z.G.T.R. (zanatsko-građevinskoj trgovinskoj radnji) „Korali“ iz Kraljeva i preduzeću „Europlast“ iz Čačka, dana 05.11.2008. godine pod brojem 03-461/08.

Preduzeće „Europlast“ daje cenu od 45.600,00 dinara isporuka u Čačku bez PDV-a.
Z.G.T.R. „Korali“ daje cenu od ......... 40.822,00 dinara isporuka u Kraljevu bez PDV
Preduzeće „Nelt group“ daje cenu od 25.000,00 dinara isporuka u Nišu bez PDV-a.
Preduzeće „Denikomerc“ daje cenu 24.910,00 dinara izrada i montaža bez PDV-a.

Prva dva preduzeća dostavljaju ponude sa naznakom „za gosp. Radojku“, a druga dva za Gradsku opštinu „Medijana“.

Račun-otpremnica br. 218/08 od 17.11.2008. godine, izdat od Z.G.T.R. „Korali“ jasno govori da se naručilac odlučio za ponudu ove radanje, koji pored isporuke panoa ima i stavku prevoz i montaža koja, bez PDV-a, iznosi 35.000,00 dinara. Krajnji iznos koji se fakturiše i plaća je 137.639,92 dinara.
Ukupan iznos sa PDV-om ponuđača „Denikomerc“ sa montažom bio bi 58.787,60 dinara.

Šteta samo iz ovog jednog malog posla bila je 78.852,32 dinara, odnosno plaćeno je 134% više nego što bi bilo da je poštovan Zakon.

Kakva je „računica“, ako se primene odnosi iz opisane nabavke, kod računa-otpremnice izdatih od iste radnje broj 73/08 na iznos od 90.152,00 dinara, broj 72/08 na iznos od 360.116,48 dinara, broj 71/08 na iznos od 719.516,80 dinara i broj 79/08 na iznos od 401.483,20 dinara, odnosno ukupno 1.571.268,48 dinara.

Zanatsko građevinska trgovinska radnja „Korali“ čija je registrovana delatnost bila „proizvodnja drvene ambalaže“ brisana je 02.4.2009. godine iz registra Agencije za privredne registre, a istog dana registrovano je d.o.o. „Korali“ istog osnivača sa osnivačkim ulogom od 500,00 eura sa nazivom delatnosti „obrada i prevlačenje metala“.

Jedan od razloga odborničih pitanja je upravo dokumentacija koja je navedena i koju posedujemo.
Predsednika Gradske opštine „Medijana“ Grada Niša ne uzbuđuje ovakvo poslovanje, jer je on iznad Zakona i

Zakon za njega ne važi ako mu se ne sviđa, već osporava pravnosnažne presude sudova, kojima se utvrđuje, kao nesporno, da je Miloš Bojović bio u stalnom radnom odnosu kod Gradske opštine „Medijana“ Grada Niša i da mu je nezakonito prestao radni odnos.

Po stavu gospodina Dragoslava Ćirkovića, Predsednika Gradske opštine “Mediana” Grada Niša, ko je LDP da postavlja pitanja i da javnosti prezentira odgovore, jer, izgleda, da je on Car Konstantin koji ne mora nikome da polaže račune, a naročito ne građanima.

Zašto javnost treba da zna kako se troši novac građana, to mora da ostane u kancelariji.
Kako je moguće da neko drugi sazna o nalazu Budžetske inspekcije i ko to može, osim njega, da ocenjuje da li su utvrđene nepravilnosti.

Šta je koga briga koliko je potrošeno na teritiriji „Opštine Park Svetog Save“, jer je to namenjeno za „ljubav“ i još mnogo toga.

Važno je da je šteta napravljena izvršenjem PRAVNOSNAŽE PRESUDE SUDA, koja nije osporena ni u postupku po reviziji.
Nije važno ko je svojim postupcima doveo do takve presude niti što je kršio zakone u sprovođenju volje „suverena“.

Nije važno što se oštećuje budžet Republike Srbije tako što se ne plaćaju porezi doprinosi na zarade jer je to po volji „suverena“. `Ajde neka proba neki privatnik da ne plati poreze i doprinose na zarade Državi.

Skupo je isplatiti pričinjenu štetu koju je Sud dosudio, skupo je platiti savestan rad Odbornika u skladu sa Zakonom, a nije skupo skakati padobranom, leteti paraglajderom, penjati se (neuspešno) na Mont Blanc, izvrgavati ruglu Cara Konstantina, jer se to radi o „svom trošku“ i niko to ne prati, kao što nije skupo plaćati više nego što je po Zakonu za preko 130%.

Izgleda da se građani doživljavaju kao podanici kojima treba „dati igara bez hleba“, jer šta će im hleb kada ga imaju iz kontejnera-kanti za đubre koje im je „suveren“ nabavio na vreme u velikim količinama (izvor informacije JKP „Medijana“).
Šta će posao nekome ko ga već nema, kada će posao raditi funkcioneri Gradske opštine „Mediana“ Grada Niša, koji vać primaju „male“ plate, a pri tome, naravno, nema nepotizma jer ugovor o delu zaključuju sami sa sobom, a ne sa rođacima i prijateljima. Inače na mesto funkcionera dospevaju rešenjem „suverena“.

Da bude potpuno jasno, Načelnik opštinske uprave zaključivao je ugovore o delu sa radnicima opštinske uprave za obavljanje poslova oko organizovanja „Medijana festa“, pa i sa samim sobom. Inače, na funkciju je postavljen Rešenjem Predsednika Gradske opštine, koji je nalogodavac za izvršenje budžeta.

Zakoni važe za sve osim za funkcionere Gradske opštine „Medijana“ Grada Niša.

 

ČLAN GRADSKOG ODBORA

LDP NIŠ

Bojović Miloš


#   park Svetog Save   predsednik opštine   gradske opštine   Gradska opština   Medijana fest
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima