Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексинац - Куршумлија: Борба против корупције у здравству

rssBookmark and Share

Алексинац 29.03.2016. Драгана Сотировски, РТС

Иако је борба против корупције један од услова за приближавање Србије Европској унији, државне институције и невладин сектор оцењују да се са тим проблемом веома тешко боримо. Здравство је један од сектора где су корупција и непотизам најизраженији.

Фото: novosti.rs
Фото: novosti.rs

Иако је Агенција за борбу против корупције препоручила локалном парламенту у Куршумлији да директорку Дома здравља у том месту, због непотизма разреши са функције, до данас се, иако директорка има неколико кривичних пријава, ништа променило није.

Они који су злоупотребу пријавили, у међувремену, су постали технолошки вишак, а последњих дана и жртве претећих СМС порука, напознатог аутора.

За разлику од колега у Куршумлији, двадесеторо запослених у сокобањској Специјалној болници успело је да добије статус узбуњивача. Годинама су указивали на злоупотребе некадашње директорке болнице, а и као се и у том случају огласила Агенција, надлежно Министарство здравља тада није реаговало.

Колику штету је Болница до сада претрпела, вероватно ће се накнадно утврђивати, а само једној радници коју је суд вратио на посао исплаћена је одштета од 3 милиона 300.000 динара.

Иако је Тужилаштво суду у Алексинцу упутило оптужни предлог против докторке Исаковић, Болница коју је она водила 12 година, упутила ју је прошле године на полугодишње усавршавање. За путне трошкове, школарину и дежурства Болница је издвојила нешто више од пола милиона динара.

Страха од пријаве корупције и непотизма у здравтсву даље има, али стручњаци подсећају да у том важном послу за нашу земљу морамо бити јединствени и храбри.

Коментара: 1


#   Алексинац   Куршумлија   Сокобања   Дом здравља   Љиљана Исаковић   Драгана Сотировски   здравство   општа болница   корупција   Министарство здравља   Агенција за борбу против корупције   технолошки вишак
#GradonacelnicaN @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    cane, 30.03.2016.:
    Treba nam nova Agencija za borbu protiv korupcije ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i drugim zloupotrebama u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.
    LINK : https://www.scribd.com/user/232074598/OCD-INTEGRITET


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима