Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Беда и Шиптари празне југ Србије

rssBookmark and Share

Куршумлија 09.08.2013. Izvor: VestiOnline

Оружани окршај између припадника српске Жандармерије и Албанаца који су крали шуму у селу Боровац код Мердара само је непосредан повод да се укаже и на катастрофалну демографску ситуацију у српским селима уз саму административну линију с Косовом и Метохијом у којима је, према речима Радољуба Видића, председника општине Куршумлија, из дана у дан све мање становника.

Беда и Шиптари празне југ Србије

Општина Куршумлија се граничи са КиМ у дужини од 102 км, од чега 80 км према Подујеву, а 22 према општини Лепосавић и ово је вероватно етнички најчистија граница у Европи јер са српске стране административне линије не живи ниједан Албанац, а с оне стране нема ниједног Србина. Уз административну линију према Косову има тридесетак села у којима живи 1. 200 становника. Међутим, колико је демографска ситуација лоша схватиће се из података да од поменутог броја становника њих 850 живи у два-три села око Луковске бање, педесетак у селу Мердаре где се налази административни прелаз са КиМ, а осталих 120 становника живе у преосталих двадесетак села. Нажалост, у селима Парада, Растелница, Тачевац, Дабиновац и Вукојевац више нико не живи, у два-три села имамо по једног становника, а просечна старост мешана који су остали у селима је преко 60 година - каже Видић и додаје:

За само неколико година број села у којима нико не живи повећаће се на 10, али таква ситуација није од јуче и није последица страха од Албанаца. Прави разлог што мештани напуштају села јесте економске природе јер су многа села без путева, у неким селима нема ни струје, а народ нема од чега да живи зато што нема заинтересованих инвеститора који би улагали у овај део Србије - вели Видић који, поред осталих обавеза, стално брине о безбедности житеља села уз административну границу са КиМ.

- Недавно је у јавности пласирана вест да мештани куршумлијских села на граници према Подујеву све више продају своја имања Албанцима што, према изјави Часлава Милошевића (50), председника МЗ Мердаре, која обухвата и села Матарова, Борковац и Претеница, није тачно.

- И поред тога што административну границу чувају Жандармерија и полиција, мештани села уз границу себе доживљавају граничарима, а граничари никада не би продали земљу онима од којих је чувају. Да је неко продао земљу, јавно или тајно, то бих сигурно знао. Тврдим да је то није истина, као што тврдим да је Жандармерија први пут у окршају са крадљивцима дрва поступила онако како је требало давно да поступи јер је дрскост Албанаца који краду шуме српских домаћина неописива о чему говори и податак, а био сам очевидац тог окршаја, да су крали шуму на свега 150 метара од базе Жандармерије - истиче Милошевић и наставља:


- Истина, као и увек кроз историју, мештани српских села и данас помало илегално тргују са Шиптарима из Подујева, преко границе и преко брда, али човек мора да разуме и те људе јер немају од чега да живе и немају коме да продају оно што су произвели. Па шта друго да раде када се овде живи само од пензија, ко је има, и од продаје дрва и ничег другог! У селима уз административну границу све је мање становника, осим у селима лево и десно од Топличке магистрале која пролази кроз Мердаре, а Албанаца је са оне стране границе све више о чему сведочи и податак да је пре десетак година Подујево имало 10.000 становника, а данас их је 10 пута више, па не чуди што насрћу на српске шуме.

Албанци се мало примирили

- До сада су наоружане шумокрадице упадале на територију Србије и у дубини од 2 км. После окршаја са Жандармеријом су се примирили, али је питање дана кад ће поново кренути да бесплатно секу шуму српских домаћина - каже Часлав Милошевић, један од млађих житеља села уз административну линију и један од ретких који се на село вратио након што је у процесима приватизације остао без посла.


Експресна крађа дрва

- Албанци су крађу дрва у српским шумама довели до савршенства и све траје 10 до 15 минута. Група лопова у којој су двојица с моторним тестерама, тројица који утоварају дрва у тракторску приколицу и два чувара наоружана аутоматима упадне у забран и обара само наквалитетнија стабла. Све буде готово, уколко их као у Боровцу не спречи Жандармерија, за веома кратко време, а зарада је боља него да су у Швајцарској. Јер, за неколико минута украду шест метара дрва која се на Косову продају по цени од 50 евра по метру. По једној крађи зараде и преко 300 евра, а то раде породично или у организацији једног човека који плаћа раднике, готово сваког дана и на овај начин зараде месечно и до 10.000 евра - објашњава Милошевић.

Жандрами помажу и на њиви

Захваљујући добрим односима становништва села и Жандармерије репортерима "Вести" је омогућено да посете једну од њихових база недалеко од административног прелаза Мердаре.

Припадницима Жандармерије није дозвољено да без одборења из Београда дају изјаве, слажу се са мештанима који истичу да уз Жандармерију осећају сигурност, али и да им жандарми помажу у свакој прилици. Слободно време жандарми користе да помогну мештанима у пољским радовима, обилазе их и друже се са њима. Њихови лекари указују помоћ болеснима, чисте сеоске путеве од снега, са њима су, како каже Часлав Милошевић, у жалости и у весељу.

Коментара: 0


#   Куршумлија   жандармерија   село   без посла   општина Куршумлија
@


 


[ Додај коментар ]