Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Исповест раднице Јуре: Жао нам је што болујете од рака, али дођите по књижицу

rssBookmark and Share

Ниш 02.12.2016 Г.Бјлетић, Н1

Репортерка Н1 Гордана Бјелетић је разговарала са Виолетом Петровић, самохраном мајком која болује од карцинома дојке, а са којом компанија Јура није продужила уговор.

Фото: Н1
Фото: Н1

Виолети Петровић, радници нишке Јуре, оболелој од карцинома, није продужен уговор о раду док је била на боловању.

Питање какав третман имају радници у Србији, поново се отвара кроз компанију Јура и њену фабрику у Нишу.

Виолета Петрорвић је самохрана мајка која је била на боловању због карцинома. Остала је без посла пошто јој фирма није продужила уговор који се иначе обнавља на сваких шест месеци. Она је јуче телефоном обавештена да дође у фабрику и узме своју радну књижицу.

Виолета Петровић последњих месеци прошла је пут од редовног прегледа, операције дојке, анализа које су показале да је реч о карциному, а ове недеље примила је трећу од четири хемотерапије.

“Једва сам тај дан преживела, и ту ноћ. Нормална реакција на терапију: мучнине, повраћање и све то.Пробудила се 30. ујутру, добро је, преживела сам, у реду је све. И онда око пола 10 звони телефон, непознат број, јавим се – позив из Јуре“, прича Виолета.

"350 људи у једном дану добије отказ"

Не зна са ким је разговарала, јер се радница која је звала није представила. Једино је рекла да хитно дође по радну књижицу и да јој уговор неће бити продужен.

Заштићене само труднице и породиље

У Министарству рада за Н1 кажу да је послодавац урадио све по закону, јер су од ситуације да се отказ деси у току боловања заштићене само труднице и породиље.

“Не могу да верујем. Поред свега што ме снашло, снашао ме и отказ“, каже Виолета.

Заправо правно гледано то није отказ, већ Уговор о раду просто није продужен. Виолета каже да је знала шта је чека, јер је прошлог септембра видела када је у само једном дану без посла због сличних разлог остало стотине људи.

“Тог дана Јура је била фабрика плача. 350 људи у једном дану добије отказ. Тужно“, каже она.

Ипак се, каже, надала да ће се она у тој ситуацији наћи када заврши са терапијама, када лекари кажу да је здрава и способна да се врати на посао.

"Није ово обична болест, ово је карцином. Најтежа болест. Надала сам се да има људскости, јер ту Јуру воде наши људи, не Кореанци. Они су ту да нам се осмехну и да кажу 'хелло'“, каже Виолета.

До надлежних у Јури нисмо успели да дођемо. На телефонске бројеве Јуре нико се није јављао, док је новинарки Н1, када је позвала број са којег су Виолети јавили да јој неће бити продужен уговор, речено да морају да провере ко би од надлежних могао да да изјаву, и да позовемо касније.

Када смо позвали поново рекли су да питања пошаљемо поштом. Не електронском, већ писмо на њихову адресу.

И Виолета тражи одговоре. Посао, до даљег није у стању да тражи. “Богу хвала, каже докторка да смо га на време ухватили и да има наде и сад идемо полако. Боримо се. А што се тиче отказа, па не знам, ваљда правда постоји у овој земљи“, закључује Виолета.

Коментара: 0


#   Ниш   Јура   отказ  карцином  Министарство рада  Виолета Петровић
@
[ Додај коментар ]