Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изум којим би се могла спречити крађа струје

rssBookmark and Share

Дољевац 02.12.2015. Лидија Георгијев, РТС

Иако је крађа струје у Србији кривично дело Електропривреда Србије због тога трпи вишемилионске губитке.

Изум којим би се могла спречити крађа струје

Решење за овај проблем, односно, за најучесталију крађу магнетима има проналазач Горан Митић из Дољевца. Његов изум, награђиван у свету и код нас, никако да почне да се примењује. Да апсурд буде већи Митић је радник ЕПС-а, додуше ангажован само на тзв. повременим пословима.

Већ шест и по година Горан Митић ради у дистрибуцији, не за стално, али му је то омогућило да 9 од 12 патената које има буду инспирисани проблемима у ЕПС-у. Најзначајнији Горанов изум блокира нелегално постављене магнете на бројилу.

"Када се магнет нађе у близини долази до искључења напона у кући тако да је неминовно да се склони магнет да би напон био у кући", каже Горан Митић, проналазач.

Последњу награду у низу коју је Митић добио за овај проналазак је златна медаља на изложби у Шангају, а сребрну за проналазак заштите радника на инсталацијама.

"Јесте овако то лепо добијете медаљу и све то, али то нема ту тежину то је само тог момента и после тога ништа. А када би се примењивало то је већ значајније. Иновацијом заштита електричног бројила од утицаја магнетног поља не кажем да би се у потпуности губици смањили или да би нестали, али сигурно би се значајно смањили штзо би то била уштеда у милионима евра", каже Горан.

И ту је причи крај, иако у ЕПС-у кажу да су у фази смањивања губитака.

Да би Горанови проналасци добили практичну примену све зависи од ЕПС-а, у ЕПС-у кажу да су његови проналасци добри, али се још увек не примењују, иако признају да има више од 50 начина за крађу струје.

"Онај ко има патенте он мора да нађе начина како да развије те патенте. Електропривреди Србије било би значајно да се развију ти патентни, да рецимо имамо приликом израде сваког бројила од стране неког произвођача могућност заштите од утицаја магнетног поља", каже Драгослав Павловић Електродистрибуција Ниш.

Скромни проналазач из Дољевца објашњава да би неко производио компоненте његовог проналаска, пошто он за то нема пара, мора да има сигурног купца. Једини купац у овом случају је његов повремени послодавац ЕПС.

Коментара: 0


#   струја   ЕПС   Дољевац   Драгослав Павловић   проналазаштво   Крађа струје   Горан Митић   проналазак   спречавање   златна медаља   апарат
@EPSsnabdevanje @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима