Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Канадска фирма почела истраживање у Блацу

rssBookmark and Share

Блаце 24.07.2012. Ружица Врањковић и Биљана Поповић

На територији Србије лежи 20 одсто светских резерви литијума. Без овог минерала нема производње батерија и возила на електрични погон. У наредној деценији потражња за тим минералом биће удвостручена.

Канадска фирма почела истраживање у Блацу

На територији Србије лежи 20 одсто светских резерви литијума. Без овог минерала нема производње батерија и возила на електрични погон. У наредној деценији потражња за тим минералом биће удвостручена.

Марк Морин из фирме „Ултра литиум" каже да је утврђено да у нашој земљи „лежи" знатна количина литијума. 

"Разлог што смо се одлучили да дођемо овде јесте што је водећа копанија у овој области Рио Тинто у својим истраживањима утврдила знатну количину те руде. Оно што ми очекујемо јесте да ћемо наћи дупло више од процењених резерви", каже Морин.

Жуангвеи Луо из кинеске компаније "Бетек" каже да уколико се дође до значајних открића, та фирма планира да финансијски учествује у пројекту и отварању рудника.

У наредне две године компаније ће у истраживања уложити 5 милиона долара. У тој фази држави ће се плаћати рудна рента, а највећу корист имаће локално становништво од надокнада, ако се истражују лежишта на њиховим поседима. Нови рудници могли би донети и запослење.

Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук каже да је 12 канадских компанија добило лиценцу за истраживања руда и залата у Србији. 

"То је нова могућности и импулс српској економији.", сматра Роман.

Без литијума нема производње батерија и возила на електрични погон. У наредној деценији потражња за тим минералом биће удвостручена.

Мирослав Игњатовић из Привредне коморе Србије сматра да је за земљу тај посао економски исплатив само ако се покрене пратећа индустрија.

"Уколико држава Србија дозволи да се тај минерал извади и извезе од њега нећемо имати велике користи. Максималну вредност имаћемо само ако се овде код нас имплементира прерађивачка индустрија, на основу које можемо да добијемо, рецимо батерије које се уграђују у електрична кола", објашњава Игњатовић.

Претходницу тог посла у Србији направила је британско-аустралијска копанија "Рио Тинто", која од 2004. године у Јадарском карају трага за литијумом. То налазиште, јадарита, како га популарно зову, једино је у свету. Следеће године "Рио Тинто" могао би да отвори и рудник.

Коментара: 0


#   Блаце   фирма   Канада   електрични погон   електрични аутомобили   литијум   батерије   Рио Тинто Груп   јадарит
@RioTinto @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима