Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије за закуп гробних места дугују 50 милиона динара

rssBookmark and Share

Ниш 18.11.2017 Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

Нишлије за закуп гробних места ЈКП “Горици” дугују чак 50 милиона динара, а ово комунално предузеће, иако у великим финансијским проблемима, нема механизам да своја потраживања наплати.

Фото: Белами
Фото: Белами

Према ценовнику ове фирме, закуп и одржавање гробног места, зависно од врсте за 10 година кошта од 6.280 динара уколико је реч о обичном гробу до 25.430 динара колико се наплаћују гробнице. Игор Јованић, помоћник директора за сектор погребних услуга “Горице” објашњава да многе Нишлије, након што плате овај трошак за првих десет година од сахране, “забораве” да закуп обнове.

-Након периода од 10 година, закуп се може платити и за краћи период, али то многи сродници покојника не чине. Нама су руке везане, јер иако закон предвиђа да имамо право да у таквим ситуацијама есхумирамо тела , пребацимо их у заједничку гробницу и ослободимо гробна места, то због осетљивости ове проблематике нисмо учинили никада до сада. Колико ја знам, ниједно друго предузеће које се бави погребним услугама у Србији такође није прибегло овом решењу. Вођење судских спорова је врло компликовано јер осим што траје дуго, врло их је тешко покренути. Ово из разлога што је веома тешко пронаћи закупце гробних места – објашњава Јованић.

У таквој ситуацији једино што им стоји на располагању је опомињање несавесних сродника на њихове обавезе.

-Два до три пута годишње шаљемо им опомене што даје делимичне резултате, али већина дужника и даље игнорише своје обавезе. Најчешће закуп наплатимо тек када сродници желе да искористе постојећу гробницу ради новог сахрањивања па тек онда измире закуп како не би куповали ново гробно место – каже Јованић.

Нишко Ново гробље отворено је 1974. године а највише оних који дугују за гробна места је баш међу онима који су први сахрањени.

 На претке заборављају већ унуци

Како објашњава Јованић, док су је жива прва генерација потомака још је некако могуће наплатити закуп, али касније све теже.

-Већ унуци преминулих теже плаћају закупнину. А, веома их је тешко и пронаћи јер немамо њихове адресе – наводи Јованић.

Коментара: 2


#   Ниш   гробље  Горица ЈКП   Игор Јованић   дуговање  Ново гробље
@IJovanic @▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-1)

  Petar, 18.11.2017:
  Zamislite ako im duguju 50 000 000 kolika je onda cifra ovih što plaćaju!
  Ova banda zaradjuje na našim tragedijama više nego Coca Cola !!!

 • (+) (-)

  Miodrag, 19.11.2017:
  Nišlija sam po rođenju. Kad god dođem u rodni grad shvatim da mi je drago što više ne živim u odom gradu. Kompletno ne poslovni i samo gledaju da oglobe jadni narod. Na gradskom stadionu su lože prvo radili na istočnim tribinama a posle i na zapadnim ...
  U grad ne možeš ući sa privrednim vozilom ako ne platiš globu. U Bg i NS je za vozila do 3,5t besplatno.
  Ovde se takodje radi o običnoj pljački sigurno. Pa sve više narod umire. Ja sam za sahranu oca debelo platio 12-te godine. Nije ni čudo kad samo gledaju da pokradu narod, a onda i narod gleda da to isto uradi državi i tako u krug. lopovski mentalitet i zato im i ide loše. Problem je u njihovim glavama. Hvala bogu da ne živim više u ovom gradu.


[ Додај коментар ]