Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преко 100 пријава пројеката на овогодишњи јавни позив Кабинета за развој недовољно развијених општина

rssBookmark and Share

Сурдулица 08.03.2023. Јужна Србија Инфо

На овогодишњи јавни позив Кабинета за развој недовољно развијених општина стигло је преко 100 пријава пројеката и све 44 изразито недовољно развијене општине показале су велику спремност да, у складу са својим надлежностима, раде на стварању што квалитетнијих услова живота у својим срединама.

Преко 100 пријава пројеката на овогодишњи јавни позив Кабинета за развој недовољно развијених општина

У оквиру мере 1 која се односи на унапређење капацитета изразито недовољно развијених општина средства се могу користити за изградњу и реконструкцију комуналне инфраструктуре; изградњу, реконструкцију и адаптацију објеката из области образовања, здравства, туризма, социјалне заштите, културе, спорта и водопривреде; опремање објеката из области образовања, здравства, туризма, социјалне заштите, културе, спорта, водопривреде и других објеката у својини јединица локалне самоуправе и набавку опреме у функцији обављања делатности из надлежности јединица локалне самоуправе. У оквиру мере 2 која се односи на предузимање мера у циљу смањења сиромаштва средства се могу користити за активности у области пружања услуга помоћи у кући старим и болесним лицима; области пружања услуга дневног боравака; услуге личног пратиоца детета и персоналне асистенције и директну подршку маргиналним групама (једнократне помоћи, народне кухиње и др.).

„Локалне самоуправе су у досадашњем раду на пројектима са мојим Кабинетом показале велику одговорност и то је резултат овогодишњег великог броја пристиглих пријава пројекта - преко 100 предлога који се односе на унапређење целокупног живота грађана у тим јединицама локалне самоуправе. Изузетно поносним ме чини тај податак јер показује да је  Програм јасно дефинисан у мерама и критеријумима и да је сврха постигнута. Будући да мој Кабинет није добио повећање буџета на ком сам инсистирао, нажалост нећемо бити у могућности да одговоримо на сваку пријаву што је била моја жеља и за шта се стално залажем у својим излагањима и у свом раду. У току викенда чланови комисије и чланови Кабинета су почели да раде на отварању пријава и бодовању, али и тражењу начина да у складу са условима јавног позива изађу у сусрет максималном броју општина. Користим прилику да се још једном захвалим свим општинама на проактивном приступу и огромном одазиву јер то говори да нам људи верују и да виде промене од када је основан Кабинет за развој недовољно развијених општина. Такође, ово је уједно и показатељ да је неопходно да се буџет повећа јер имамо квалитетне и спремне пројекте, адекватне људе и јаку жељу да убрзамо развој неразвијених подручја“ – изјавио је министар Тончев.

Влада Републике Србије, на предлог Кабинета министра без портфеља задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина на територији Републике Србије, донела је Уредбу о утврђивању Програма подршке унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина  (јединице локалне самоуправе из четврте групе) за 2023. годину. Јавни позив за подношење пријаве пројеката обајвљен је у „Службеном гласнику РС број 11/2023“ од 10. фебруара 2023. Рок за подношење пријаве пројеката био је 2. март 2023. 

 


#   Сурдулица   Новица Тончев   Влада Републике Србије   Кабинет недовољно развијенихопштина
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима