Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

До радног места уз борбу са степеницам

rssBookmark and Share

Пирот 01.08.2011. Извор: Бета

Највећи број особа са инвалидитетом у Пироту је незапослен, а они малобројни који раде, суочавају се са физичким баријерама које их ометају у обављању свакодневних радних обавеза.

До радног места уз борбу са степеницам

ПИРОТ -Један од њих Бобан Пејчић (29), који има инвалидитет од 75 одсто, оштећења шака, стопала, кукова, тешко се креће, али без ортопедских помагала и колица, сваког дана мора да савлада 15 степеника да би дошао до радних просторија које су на спрату.

Пејчић, који два месеца ради као агент осигурања у једној осигуравајућој кући у Пироту, каже да се максимално напреже да би савладао препреке и да му није лако, али да мора јер има породицу коју издржава.

- Проценат моје радне способности, односно инвалидитета, предвиђа само административне послове. То што у последња два месеца морам да се борим са степеницама за мене није ништа ново, јер и док сам радио у појединим локалним медијима имао сам исти проблем - прича Пејчић.

Према евиденцији Удружења "Феникс" у Пиротском округу има око 5.000 особа са различитим врстама хендикепа, а поред физичких баријера и неприступачности великог броја јавних установа, особе са инвалидитетом суочавају се и са баријерама приликом запошљавања.

Према подацима Филијале Националне службе за заспошљавање (НСЗ) прошле године је у целом Пиротском округу запослено само шест инвалидних лица.

- Ове године очекујемо да се тај број знатно повећа - рекао је портпарол Филијале НСЗ у Пироту Миљан Јонић, наводећи да су за општину Пирот одобрена два пројекта која ће трајати шест месеци и на којима тренутно ради девет особа са инвалидитетом.

 


#   Пирот   Особе са инвалидитетом   особа са инвалидитетом
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима