Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Do radnog mesta uz borbu sa stepenicam

rssBookmark and Share

Pirot 01.08.2011. Izvor: Beta

Najveći broj osoba sa invaliditetom u Pirotu je nezaposlen, a oni malobrojni koji rade, suočavaju se sa fizičkim barijerama koje ih ometaju u obavljanju svakodnevnih radnih obaveza.

Do radnog mesta uz borbu sa stepenicam

PIROT -Jedan od njih Boban Pejčić (29), koji ima invaliditet od 75 odsto, oštećenja šaka, stopala, kukova, teško se kreće, ali bez ortopedskih pomagala i kolica, svakog dana mora da savlada 15 stepenika da bi došao do radnih prostorija koje su na spratu.

Pejčić, koji dva meseca radi kao agent osiguranja u jednoj osiguravajućoj kući u Pirotu, kaže da se maksimalno napreže da bi savladao prepreke i da mu nije lako, ali da mora jer ima porodicu koju izdržava.

- Procenat moje radne sposobnosti, odnosno invaliditeta, predviđa samo administrativne poslove. To što u poslednja dva meseca moram da se borim sa stepenicama za mene nije ništa novo, jer i dok sam radio u pojedinim lokalnim medijima imao sam isti problem - priča Pejčić.

Prema evidenciji Udruženja "Feniks" u Pirotskom okrugu ima oko 5.000 osoba sa različitim vrstama hendikepa, a pored fizičkih barijera i nepristupačnosti velikog broja javnih ustanova, osobe sa invaliditetom suočavaju se i sa barijerama prilikom zapošljavanja.

Prema podacima Filijale Nacionalne službe za zaspošljavanje (NSZ) prošle godine je u celom Pirotskom okrugu zaposleno samo šest invalidnih lica.

- Ove godine očekujemo da se taj broj znatno poveća - rekao je portparol Filijale NSZ u Pirotu Miljan Jonić, navodeći da su za opštinu Pirot odobrena dva projekta koja će trajati šest meseci i na kojima trenutno radi devet osoba sa invaliditetom.

 

Komentara: 0


#   Pirot   Osobe sa invaliditetom   osoba sa invaliditetom
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima