Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Лесковцу отворена је изложба "Слободно зидарство у Србији 1785 - 2017"

rssBookmark and Share

Лесковац 05.02.2017. Јужна Србија Инфо

У Лесковачком културном центру, у организацији Регуларне велике ложе Србије, отворена је изложба "Слободно зидарство у Србији 1785 - 2017" на којој су посетиоци могли да се упознају са историјом слободног зидарства и познатим личностима које су припадале масонима, а све у циљу разбијања предрасуда о масонима као о тајном друштву.

У Лесковцу отворена је изложба "Слободно зидарство у Србији 1785 - 2017"

- Надам се да ће ова изложба демистификовати слободно зидарство и догму која још увек влада да је ово нешто тајновито, да се бавимо тајним стварима. Ми се бавимо хуманитарним радом, нас не интересује политика или било какво друго верско или национално опредељење, јер су наши чланови браћа која припадају разним политичким или верским организацијама и уверењима, рекао је др Александар Нагорни, изасланик Великог мајстора Регуларне велике ложе Србије.

Изложбу је отворио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић који је казао да је реткост да се овакве изложбе приказују због чега му је задовољство што се ова поставка нашла пред лесковачком публиком.

- Захваљујући паноима и оригиналним експонатима српских масона наши суграђани могу да се упознају са историјом Братства слободних зидара од 1785. године до 2016. Из докумената и историјских приказа јасно једа су многи српски владари, министри, интелектуалци, уметници били у редовима масона и да су масони део значајних историјских збивања, казао је градоначелник Цветановић.

Међу познатим масонима су Ђорђе Вајферт, Михајло Пупин, Доситеј Обрадовић, Вук Караџић, Стеван Мокрањац, краљ Александар, краљ Петар, кнез Павле, војвода Живојин Мишић, Стеван Сремац, Јован Дучић, Бранислав Нушић, Слободан Јовановић. 


#   Лесковац   Горан Цветановић   изложба   Стеван Сремац   Бранислав Нушић   Јован Дучић   Културни центар Лесковац   Масони   Живојин Мишић   Михајло Пупин   Александар Нагорни   Слободан Јовановић   Ђорђе Вајферт
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима