Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић у Топлици, Прокупље, Блаце... "Нова фабрика "Јумко" за два месеца у Барбатовцу

rssBookmark and Share

Прокупље 19.08.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Александар Вучић обишао је у Прокупљу радове на реконструкцији зграде Гимназије, вредне око 305 милиона динара. Након Прокупља, Вучић је посетио Блаце, где је у Барбатовцу најавио отварање новог погона компаније "Јумко“. У Брусу је обишао дечје одмаралиште и истакао да ће тај објекат добити ново рухо.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

У обраћању грађанима Прокупља, након обиласка радова на реконструкцији зграде Гимназије, председник Вучић је најавио да ће државни пут од Мерошине до Мердара бити реконструисан за годину и четири месеци и оценио да Србија данас видљиво напредује, неупоредиво се економски брже развија и истовремено може да чува своје национално достојанство.

Говорећи о инвестицијама државе у Прокупљу, указао је да се реконструише Гимназија после 75 година и да тако више неће падати на децу и да се она више неће смрзавати, те истакао да ће се завршити друга фаза Здравственог центра, који ће бити опремљен скупом, најмодернијом опремом, што ће коштати до 50 милиона евра.

Прихваћено је, истакао је, и да се реконструишу и две основне школе "Ратко Павловић Чићко" и "9. октобар".

Вучић је рекао да му је драго што види да људи цене и поштују када се раде школе и показује брига о деци и будућности. Најавио је и изградњу још једног вртића.

Као посебно значајно је најавио да ће за који дан, у септембру, почети комплетна реконструкција државног пута од Мерошине до Мердара, а да ће радови бити завршени за годину и четири месеца.

"Проширићемо га, у потпуности пресвући новим асфалтом. Радимо то да бисте имали тај пут и да би мештани свих градова, села, на путу до Мердара имали користи, а не губили изградњом ауто-пута", поручио је Вучић.

Указао је да би крајем септембра, почетком октобра, требало да крену радови на ауто-путу Ниш–Мердарде, дугом 77 километара.

"То су тешки радови, јер ћемо на том ауто-путу имати 85 мостова, али и 35 тунела. Читавих 18 километара биће кроз тунеле, што јасно показује који тежак посао чека наше неимаре, градитеље", објаснио је Вучић.

Тај ауто-пут, рекао је, коштаће 255 милиона евра, а с тим у вези захвалио је ЕУ која нам поклања 40 милиона евра.

Најавио је и долазак гаса у Прокупље, наводећи да ће прво бити развучене челичне цеви, а потом пластичне, које ће доставити гас домаћинствима.

"То ће нас коштати 36 милиона евра само за Прокупље, али ће донети нове инвеститоре, како би Топлица била пуна људи", рекао је Вучић.

Поред тога, најавио је и изградњу канализационе мреже, са три постројења за пречишћавање отпадних вода, пумпну станицу.

"Тиме ће Прокупље добити све оно што има свако место у развијеним земаљама ЕУ", рекао је Вучић, додајући да све то Прокупље добија после седам деценија.

Вучић је подсетио да је још 2012. просечна плата у Прокупљу била 275 евра, а данас је 444 евра, што довољно говори о томе колико се променио животни стандард, иако каже, то још није довољно.

"Србија данас уме да брине о себи, свом народу, уме да поштује себе, своје људе, али и будућност своје деце. Показаћемо народу како и на који начин можемо да управљамо Србијом, али и како можемо себе да критикујемо када каснимо, као са школом", рекао је Вучић.

Поручио је да нема повратка у прошлост, али и замолио грађане да даље помажу да држава напредује снажније него икада.

"Ако ово урадимо што смо рекли, а новац је већ одобрен за те пројекте, ово неће бити иста земља, исти округ, иста општина. Прокупље ће бити много богатије, а људи срећнији и задовољнији", закључио је Вучић.

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је указао да 75 година није било већих улагања у школу и да је зграда била у лошем стању, а да је од 1997. године под заштитом Завода за заштиту споменика културе.

Захвалио је Влади Србије и председнику Србије на томе што су издвојена средства за реконструкцију зграде у којој је последњих година више пута прекидана настава због неадекватних услова.

"Град ће купити нову опрему за учиoнице, за свечану биоскопску салу", рекао је Аранђеловић.

Зграда Гимназије саграђена је 1937. године, а усељена 1941.

"У новој фабрици 'Јумко' радиће 75 људи"

Председник Александар Вучић најавио је да ће нови погон компаније "Јумко" у Барбатовцу, на територији општине Блаце, бити завршен за два месеца.

У обраћању мештанима рекао је да је сада дошло време да се обнови све што је уништено деценијама, наводећи да је тако уништена трикотажа "Напредак" у овом крају.

У новој фабрици, према његовим речима, радиће 75 људи, углавном жена.

"То ће да подигне цело Блаце. Запослиће људе и омогућити опстанак и останак на прадедовским огњиштима", нагласио је Вучић, додајући да добијају фабрику после 40 или 45 година.

Захвалио је "Јумку", али и указао да држава обезбеђује да имају шта да раде у својим погонима.

"Када сам дошао у Врање били су задовољни са 27.000 динара, а пре тога је плата била још мања. Сада имају 38.000 динара, што ће добијати и овде. Није бог зна каква плата, али је то плата, а затим има и њива, окућница, воћњака", додао је Вучић.

Подсетио је да уз плату иде социјално и пензионо осигурање, да људи могу код лекара и планирају бољу будућност.

Са више наруџбина од државе, изразио је уверење, биће обезбеђене још веће плате за све погоне "Јумка".

"Дошао сам не да говорим против било кога, већ да говорим о ономе што смо урадили и шта ћемо да урадимо. Креће изградња 1,3 километра пута Барбатовац–Кутловац, иза тога пута Стубал–Суви До", најавио је Вучић.

Указао је да је, када је био у овом крају пре две године, било речи о важности пута Блаце–Бељољин и да је тада рекао да ће изградња тог пута променити изглед овог краја, што се данас види по кућама које, како је рекао, изгледају уређеније, као и тротоари.

"Ми ћемо да градимо и то је већ потписано, а ради се већ и тендер за изградњу канализационе мреже. То када урадимо, гас када доведемо, а то ће коштати, само за Блаце, седам милиона евра, а заменићемо и азбестне цеви да би могли да пијете чисту воду, моћи ћете да кажете да имате услове као људи који живе у швајцарским, аустријским мањим местима", рекао је Вучић.

Указао је да се раније причало само о шљивама и путевима, а данас има више снова него раније и они почињу да се остварују.

Ускоро креће и ауто-пут од Ниша до Мердара, најавио је, додајући да ће се радити реконструкција државног пута од Мерошине до Мердара.

Вучић је затим обишао и сам објекат у којем ће бити смештена фабирка "Јумко" у Блацу, која ће шити униформе.

"Биће за војску и полицију још, само морате да радите најбоље што можете. Када нацртају наши специјалци, да такву опрему урадите, од импрегнираног плата, од чега год", рекао је Вучић генералном директору врањског "Јумка" Браниславу Трајковића.

Трајковић је пренео да имају сву опрему, да је све спремно да се инсталира у Блацу, а да ће бити и обука за будуће запослене у Врању.

Он је рекао председнику и да погон у Рудној Глави, отворен пре непуна два месеца, ради одлично, као и погон у Дрвару, додајући да имају већ послове у РС, као и да очекују да се обим посла додатно увећа.

"Дечје одмаралиште у Брусу добиће ново рухо"

Председник Вучић је, након Прокупља и Блаца, посетио и Брус, где је обишао Дечје одмаралиште "Врачар" и најавио реконструкцију тог објекта, који је затворен од 2008. године.

Председнику су добродошлицу пожелели најмлађи фрулаши КУД "Копаоничка фрула". Вучић је децу упитао шта им недостаје у Брусу и шта би пожелели да њихов град има. Затражили су тератану на отвореном, на шта је председник одговорио да таквих теретана могу да добију колико год желе, а жеља им је и базен у склопу самог одмаралишта, са чим се и Вучић сагласио.

"Скромна су деца, не траже ништа. Желим вам све најбоље и да останете овде у свом крају", рекао је Вучић.

У Дечје одмаралиште "Врачар", које је саграђено 1963. године, долазила су деца из Београда и целе Србије, а први пут је реновирано после земљотреса 1983. године.

Одмаралиште, капацитета 150 лежајева, радило је до 1995. године када су ту смештене избегличке породице из Хрватске, које су ту боравиле до 2002. године.

Објекат припада Центру дечијих летовалишта и опоравилишта Града Београда, а директорка тог центра Татјана Сантрач каже да је потребно реновирати и опремити кухињу и трпезарију, преградне зидове, а процена је да је за реконструкцију потребно уложити око 60 милиона динара.

Објекат је реновиран од 2004. до 2006. године, када је, како каже, рађено кречење, замењени кров и столарија.

"У другој фази, до 2008. године рађени су струја, вода и грејање и тада је све стало и објекат више није био у функцији", рекла је Татјана Сантрач.

Обиласку одмаралишта присиствовао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

"Пола милиона евра за локалне путеве у Брусу"

Председник је обећао мештанима Бруса изградњу локалних путева и рекао да ће до краја године буџет за то бити повећан за пола милиона.

Вучић је, у обраћању мештанима, рекао да има много километара локалних путева који нису урађени или нису добри.

"Имате 430 километара на територији општине Брус локалних путева, а од тога је добро асфалтирано свега 90 километара. Повећаћемо до краја године новац за путеве за пола милиона евра за Брус", нагласио је Вучић.

Најавио је да ће у Брусу бити замењене азбестне водоводне цеви, да ће бити постављени пречишћивачи на Расини, као и да ће Брусу бити, за седам дана, поклоњена нова машина за чишћење смећа. Указао је да ће се довести гас до Бруса.

Све што ће се урадити биће показатељ инвеститорима, каже, да могу да дођу.

Такође је најавио да ће две велике трафостанице бити урађене како би Брус био снабдевен добром енергијом.

"За такве ствари се чека сто година да буде урађено. У ситуацији смо да то урадимо зато што нисте хтели повратак у прошлост, што сте разумели да морамо да радимо и да само радом можемо да направимо резултате", рекао је он.

Вучић је истакао да ће промене допринети и враћању грађана који су се отиснули у иностранство.

"Такав напредак економије омогућава и да можемо да чувамо српско име и презиме, да водимо истинску националну политику, да чувамо нашу Србију, али и да се развијамо брже него друге земље у западној Европи. А то можемо само ако верујемо у себе. По први пут смо најбољи по развоју, не само у одбојци и тенису", нагласио је Вучић.  

Вучић посетио млекару "Лазар": Имамо одличне производе

Председник Александар Вучић у Блацу је посетио приватну млекару "Лазар", која половину својих производа извози на тржишта у региону, Европску унију, Русију, Швајцарску, а од скоро и у Јордан.

Млекара "Лазар" основана је 1998. године, а према речима финансијског директора Миленка Тановића, дневно прераде чак 85.000 литара млека.

Тановић је рекао да "Лазар" на сопственој фарми има 1.200 крава за које обезбеђује храну са 1.000 хектара обрадиве земље, а засновала је и производњу вишања на 220 хектара. У компанији је запослено 220 радника.

Предедник им је поручио да треба да шире даље производњу и посебно извоз.

"Треба ови наши прозиводи да буду и на турском и на албанском тржишту. Треба да заузмемо што је могуће више тржишта, имамо одличне производе", констатовао је Вучић.

"Подићи ћемо премије за млеко. То сам обећао, а за прелевмане ћемо тек да видимо, јер то зависи и од ЕУ, ССП-а. Ово око премија сам обећао, то је добра вест за све млекаре", рекао је Вучић.


#   Прокупље   Блаце   Топлички округ   Брус   Александар Вучић   Јумко   Топлица река   економија   Млекара Лазар   Прокупачка гимназија   Милан Аранђеловић   Брабутовац   Мердаре
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима