Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За два дана осам милијарди становника на земљи - шта нас чека даље?

Bookmark and Share

13.11.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

За два дана родиће се осмомилијардити становник планете Земље, свега једанаест година од рођења седмомилијардитог становника. Раст становништва неће се више овако брзо одвијати. Процене су да ћемо до девет милијарди људи на планети доћи око 2050, а до десет милијарди 2100. године.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Уједињене нацијe очекују да ће светска популација достићи осам милијарди 15. новембра.

Глобални раст становништва је, иначе, пао испод један одсто у 2020. години, тако да расте најспоријом стопом још од 1950. године.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес назвао је 2022. "годином прекретнице" са рођењем осмомилијардитог становника Земље.

"Ово је прилика да прославимо нашу различитост, препознамо људскост и да се дивимо напретку у здравству који је омогућио да продужимо животни век и драстично смањимо стопу смртности мајки и деце", навео је Гутерес у саопштењу.

Када ћемо доћи до девет милијарди становника 

Према пројекцијама УН, светска популација би могла да порасте на око 8,5 милијарди 2030. године, 9,7 милијарди 2050. године, а врхунац од око 10,4 милијарде људи током осамдесетих година 21. века. Предвиђено је да на том нивоу остане до 2100. године.

Ипак, демограф Даница Шантић указује да постоје и процене да бисмо бројку од девет милијарди становника могли да достигнемо тек 2050. године.

Истиче и да се демографи све више слажу у оцени да ће од 2050. године почети да успорава пораст светског становништва, да ће он и даље постојати, али да се тек од 2100. године може причати о неком десетомилијардитом становнику планете Земље.

Где су рођени јубиларни становници Земље

Седмомилијардити становник Земље рођен је 31. октобра 2011. године. На церемонији у индијској држави Утар Прадеш симболично је предат сертификат девојчици Наргис Кумар као седмомилијардитом становнику Земље, у знак протеста против полно селективних абортуса.

Међутим, Даника Меј Камачо са Филипина, Мутумали са Шри Ланке и Питер из Лондона такође могу да тврде да су седмомилијардити становници планете.

У нашем региону рођена су шестомилијардита и петомилијардита беба.

Наиме, 12. октобра 1999. у Сарајеву је са 3,5 килограма рођен дечак Аднан Мевић, а 11. јула 1987. Матеј Гашпар из Загреба.

До четири милијарде становника стигли смо 1974. године, до три милијарде 1960, а до две милијарде 1927.

Првомилијардити становник планете Земље рођен је 1804. године.

Индија престиже Кину

Очекује се да ће Индија надмашити Кину као најмногољуднија земља на свету 2023. године, наводи се у извештају УН. 

У Индији тренутно живи 1,39 милијарди становника, према подацима са сајта Worldometer, док у Кини станује 1,45 милијарди људи.

С обзиром на то да у Индији и Кини заједно живи 2,84 милијарде људи, велика је вероватноћа да ће управо у једној од ове две земље бити рођен осмомилијардити становник планете.

 


#   демографија   УН   планета   популација   земља
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима