Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филмски сусрети: Изложба плаката „Амерички мит ‒ Мерилин Монро”

rssBookmark and Share

Ниш 19.08.2022. Јужна Србија Инфо

Изложба „Амерички мит ‒ Мерилин Монро” представља део колекције фотографија (Берт Стерн, Том Кели, Ото Бетмен), плаката (Геленг, Гренсон, Бурдож), слика (Маријана Вилијамс ‒ Холандија, Жилијен Морел ‒ Француска, Кристоф Компијано ‒ Француска, Моника Сигети ‒ Србија) галерије „StuArts” из Новог Сада.

Филмски сусрети: Изложба плаката „Амерички мит ‒ Мерилин Монро”

Петак, 19. август 2022.

Галерија Нишког културног центра,

у 19 сати

Почетком августа ове године навршило се 60 година од смрти легендарне холивудске глумице Мерилин Монро после чије појаве у свету филма више ништа није било исто. Неки критичари сматрали су је женским панданом Џејмса Дина, али је свакако њена појава донела освежење у конвенционални стар систем који је у САД увек био доминантан.

Изложба која је пред нама „Амерички мит ‒ Мерилин Монро”, кроз плакате, покрива значајан део њене каријере, пре свега из перцепције француског културног простора који је близак њеном аутору Небојши Бошњаку.
Ту су, поред осталог, култни и за каријеру Мерилин Монро, можда чак и пресудни филмови „Нијагара” (1953) редитеља Хенрија Хатавеја, где јој је партнер био Џозеф Котен, као и „Аутобуска станица” (1956) редитеља Џошуе Логана. Ту су и поп-арт плакати, чији је један од најзначајнијих симбола свакако била и Мерилин Монро, а ту је и плакат канског фестивала као сведочанство о томе да је легендарна глумица била више него призната и од званично најважнијег светског филмског фестивала.

Живот Мерилин Монро, испуњен успонима и падовима, многим разочарањима у приватном животу, затим недовољно разјашњене околности њене смрти, али и изузетна каријера која обухвата и нека од најбољих кинематографских остварења у историји, интригирају већ деценијама све љубитеље филма, а ова изложба у години великог јубилеја, само ће додатно заинтересовати ширу јавност да се поново позабави ликом и делом, прерано преминуле, славне холивудске глумице. (Дејан Дабић, филмски критичар)

 


#   Ниш   Филмски сусрети   Нишки културни центар   Дејан Дабић   Холивудске звезде   Мерлин Монро
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима