Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Глумци поново у својој кући, отворено обновљено Народно позориште у Врању

rssBookmark and Share

Врање 21.10.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Завршена је реконструкција позоришта "Бора Станковић" у Врању. Република и Град издвојили су око 380 милиона динара за обнову и опремање. Зграда је изгорела у пожару 2012. године, а реконструкција је рађена у фазама. Програм отварања Позоришта, под називом "Повратак кући", траје три дана. Председник Србије Александар Вучић је захвалио глумцима који су чували позориште и када зграде није било.

Фото: Град Врање
Фото: Град Врање

Глумци врањског позоришта су се вратили у свој дом. За почетак су угостили колеге из београдског Народног позоришта са опером "Коштана" у режији Југа Радивојевића.

Привилегија да први уђу у позоришну салу након обнове припала је најмлађим Врањанцима, они су јуче гледали дечју оперу.

Позориште има велику салу, са 256 места, ротирајућом сценом, погодна је и за сложене представе, опере, балете. Има и мању салу, за експерименталну сцену. И опрема је најсавременија, а у згради позоришта радиће и биоскоп.

Председник Александар Вучић је рекао на отварању да је позориште "Бора Станковић" значајно за целу земљу. Захвалио је глумцима који су чували позориште и када зграде није било.  

Додао је да је много новца уложено у Пчињски и Јабланички округ у претходним годинама али да је важно што су се глумци борили да очувају лучу позоришне уметности. 

Истакао је да је Бора Станковић био најбољи хроничар друштвене атмосфере у којој је, иако смештена у неколико сокака, бујао живот као у мегаполису. 

Александар Вучић је рекао да је данас позориште у Врању једно од технолошки најмодернијих у Србији и да је реконструкција зграде била инжењерски захтевна. 

Додаје да је Србија издвојила 173 милиона динара, а Град Врање 86 милиона, с тим што је град добар део тих пара опет добио од Србије. 

Вучић је навео да је то било могуће због спроведених тешких реформи 2014. и 2015. године и данас има више новца него раније, а и плате културним радницима су 10 одсто више. 

"Одржали смо реч" 

Председник је рекао да цени људе који поштују своју реч и да за њега реч има јачу вредност од уговора.  

"Обавезали смо се да обновимо оно што је годинама уништавано и одржали смо своју реч", рекао је председник. 

Додаје да су отворени и Народни музеј у Београду и Музеј савремене уметнсоти који бележе рекордне посете.  

"Широм државе буде се центри културе и нема државе без културе", напоменуо је председник и навео да ће се отварати позоришта и музеји за "разлику од самозване и лажне културне елите која се трудила да распрода биоскопе, затвори позоришта и музеје".

Цитирао је Бору Станковића – "Ако си се упутио према циљу и путем почео застајкивати и камењем гађати сваког пса који лаје на тебе, никад нећеш стићи на циљ" и додао: "Ми свој циљ знамо и никаква препрека нас неће спречити да дођемо до њега". 

Истакао је да је реконструисана зграда позоришта сведочанство о том циљу и борби народа у Врању.  

Велики дан за Врање 

Градоначелник Врања Слободан Миленковић је истакао да је данас велики дан за Врање, дан када се позориште вратило кући. 

Истакао је да се сви сећају другог јула 2012. године када је позоришна зграда изгорела у подметнутом пожару. Рекао је да је тад апочела стварна драма које је после седам дугих година добила срећан епилог.  

Миленковић наводи да је стизала помоћ са свих страна, од становништва, људи добре воље, компанија из земље и иностранства. 

"Хвала свима који су помогли да Врање добије овако велелепну зграду", рекао је Миленковић и истакао да је за изградњу заслужан и државни врх Србије.  


#   Врање   Александар Вучић   глумци   Слободан Миленковић   Народно позориште   Позориште Бора Станковић
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима