Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Хаммер пиано фестивал" у Светосавском дому

rssBookmark and Share

Ниш 04.10.2023. Сана Магазин, Јужна асрбија инфо

Са благословом Њ.П. Епископа нишког Г, Аресенија у Светосавском дому од 4. до 8. октобра 2023. године одражава се друго издање првог нишког пијанистичког Хаммер пиано фестивал. Бенефит нишке културне средине због поседовања оваквог новог "Бехштајн" клавира у власништву Епархије нишке, који је омогућио долазак светских пијаниста.

"Хаммер пиано фестивал" у Светосавском дому

Фестивал је настао на иницијативу  Стефана Сретића, асистента на Факултету уметности у Нишу, који је уједно и уметнички директор фестивала.

Основан од стране удружења „ХАММЕР“ пијанистички фестивал, овај догађај настао је са циљем оснивања нове културне манифестације у нашем граду.

“Љубитељи класичне музике имаће прилике да уживају у делима класичне клавирске музике. Са поносом истичемо да публику ове године очекује богатији и разноврснији програм. Такође, извођачи ће се свирати на најновијем Ц. Бецхстеин концертном клавиру захваљујући Епархији нишкој И Граду Нишу, најављују организатори и додају да ће програм током пет вечеричи чинити дела писана за клавир соло, клавирски дуо и клавирски квинтет.

“Такође, фестивал је замишљен као пројекат на дуже стазе, као манифестација која ће из године у годину да расте и да се развија. Надамо се да ће временом постати традиционална манифестација и чврсто верујемо да ће постати нови бренд по коме би град Ниш био познат. Један од циљева јесте да се уметничка музика приближи нашој публици, да се подигне свест о томе колико је класична музика важна, како за опште образовање, тако и за интелектуални развој, истичу у овом удружењу.

ПРОГРАМ:

4.10.- фестивал ће отворити италијанска пијанисткиња великог реномеа Ирена Венецијано. Представиће се делима Грига, Сметане и Шопена.
5.10.- предтсавиће се јапанска пијанисткиња Јасујо Сегава. Извешће репертоар писан само за леву руку, а на истом ће се наћи дела јапанских композитора: Мурате, Јошиматсуа и Митсунаге, као и европских композитора: Борткијевича, Доницетија у транскрипцији Лешетицког и Санкана.

6.10.- Обележиће се 150 година од рођења великог композитора Сергеја Рахмањинова. Интегралним извођењем оба опуса Рахмањиновљевих етида слика, представиће се руски пијаниста Александар Синчук, иначе један од најзанчајнијих младих пијаниста који су се појавили на нашој музичкој сцени. У паузи између два дела биће приказана пројекција кратког документарног прилога у режији нишког редитеља Стефана Красића у коме су о Рахмањинову говорили професори Факултета уметности у Нишу, музиколог проф. др Небојша Тодоровић и др ум. Иван Новаковић професорн катедре за клавир.

7.10.- Наступиће клавирски дуо- Воодоо пиано дуо састављен од пијаниста Вука Божиловића и Душана Гроздановића. Они ће се представити репертоаром писаним за клавир четвороручно, а на истом ће се наћи дела Моцарта, Бетовена, Шубарта, Равела, Сметане и Штрауса.

8.10.- на затварању фестивала, публици ће се представити пијанисти Дорјан Лељак, редовни професор Академије уметности у Новом Саду и Лондону и Иан Џонс, професор на Краљевском колеџу музике у Лондону. Извешће композиције Шуберта и Шопена у првом делу, а у другом делу ће се пијанисти Доријану Лељаку придружити млади уметници: Војин Алексић (прва виолина), Милица Костић (друга виолина), Немања Живановић (виона) и Павле Ракочевић (виолончело).

Као део пратећег програма, у суботу 7.10. од 14 часова у малој сали Факултета уметности у Нишу, професори Дорјан Лељак и Иан Џонс одржаће мастер клас за наше студенте клавира.

Велику захалност дугујемо нашим покровитељима: Граду Нишу, Црквено певачкој дружини „Бранко“, Туристичкој организацији Града Ниша, Јавном комуналном предузећу градска топлана Ниш, „Ротарy“ клубу Ниш и Дунав осигурању, као и партнерима фестивала: Факултету уметости у Нишу, Ц. Бецхстеин центру у Београду, „Импер“ преноћишту, штампарији „Сцеро принт“ и предузетничкој радњи „Аудио видео сyстем“.


#   Ниш   клавир   Иван Новаковић   Светосавски дом   Хамер пијано фестивал   Hamer piano festival
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима