Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Hammer piano festival" u Svetosavskom domu

rssBookmark and Share

Niš 04.10.2023. Sana Magazin, Južna asrbija info

Sa blagoslovom Nj.P. Episkopa niškog G, Aresenija u Svetosavskom domu od 4. do 8. oktobra 2023. godine odražava se drugo izdanje prvog niškog pijanističkog Hammer piano festival. Benefit niške kulturne sredine zbog posedovanja ovakvog novog "Behštajn" klavira u vlasništvu Eparhije niške, koji je omogućio dolazak svetskih pijanista.

"Hammer piano festival" u Svetosavskom domu

Festival je nastao na inicijativu  Stefana Sretića, asistenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, koji je ujedno i umetnički direktor festivala.

Osnovan od strane udruženja „HAMMER“ pijanistički festival, ovaj događaj nastao je sa ciljem osnivanja nove kulturne manifestacije u našem gradu.

“Ljubitelji klasične muzike imaće prilike da uživaju u delima klasične klavirske muzike. Sa ponosom ističemo da publiku ove godine očekuje bogatiji i raznovrsniji program. Takođe, izvođači će se svirati na najnovijem C. Bechstein koncertnom klaviru zahvaljujući Eparhiji niškoj I Gradu Nišu, najavljuju organizatori i dodaju da će program tokom pet večeriči činiti dela pisana za klavir solo, klavirski duo i klavirski kvintet.

“Takođe, festival je zamišljen kao projekat na duže staze, kao manifestacija koja će iz godine u godinu da raste i da se razvija. Nadamo se da će vremenom postati tradicionalna manifestacija i čvrsto verujemo da će postati novi brend po kome bi grad Niš bio poznat. Jedan od ciljeva jeste da se umetnička muzika približi našoj publici, da se podigne svest o tome koliko je klasična muzika važna, kako za opšte obrazovanje, tako i za intelektualni razvoj, ističu u ovom udruženju.

PROGRAM:

4.10.- festival će otvoriti italijanska pijanistkinja velikog renomea Irena Venecijano. Predstaviće se delima Griga, Smetane i Šopena.
5.10.- predtsaviće se japanska pijanistkinja Jasujo Segava. Izvešće repertoar pisan samo za levu ruku, a na istom će se naći dela japanskih kompozitora: Murate, Jošimatsua i Mitsunage, kao i evropskih kompozitora: Bortkijeviča, Donicetija u transkripciji Lešetickog i Sankana.

6.10.- Obeležiće se 150 godina od rođenja velikog kompozitora Sergeja Rahmanjinova. Integralnim izvođenjem oba opusa Rahmanjinovljevih etida slika, predstaviće se ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, inače jedan od najzančajnijih mladih pijanista koji su se pojavili na našoj muzičkoj sceni. U pauzi između dva dela biće prikazana projekcija kratkog dokumentarnog priloga u režiji niškog reditelja Stefana Krasića u kome su o Rahmanjinovu govorili profesori Fakulteta umetnosti u Nišu, muzikolog prof. dr Nebojša Todorović i dr um. Ivan Novaković profesorn katedre za klavir.

7.10.- Nastupiće klavirski duo- Voodoo piano duo sastavljen od pijanista Vuka Božilovića i Dušana Grozdanovića. Oni će se predstaviti repertoarom pisanim za klavir četvororučno, a na istom će se naći dela Mocarta, Betovena, Šubarta, Ravela, Smetane i Štrausa.

8.10.- na zatvaranju festivala, publici će se predstaviti pijanisti Dorjan Leljak, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Londonu i Ian Džons, profesor na Kraljevskom koledžu muzike u Londonu. Izvešće kompozicije Šuberta i Šopena u prvom delu, a u drugom delu će se pijanisti Dorijanu Leljaku pridružiti mladi umetnici: Vojin Aleksić (prva violina), Milica Kostić (druga violina), Nemanja Živanović (viona) i Pavle Rakočević (violončelo).

Kao deo pratećeg programa, u subotu 7.10. od 14 časova u maloj sali Fakulteta umetnosti u Nišu, profesori Dorjan Leljak i Ian Džons održaće master klas za naše studente klavira.

Veliku zahalnost dugujemo našim pokroviteljima: Gradu Nišu, Crkveno pevačkoj družini „Branko“, Turističkoj organizaciji Grada Niša, Javnom komunalnom preduzeću gradska toplana Niš, „Rotary“ klubu Niš i Dunav osiguranju, kao i partnerima festivala: Fakultetu umetosti u Nišu, C. Bechstein centru u Beogradu, „Imper“ prenoćištu, štampariji „Scero print“ i preduzetničkoj radnji „Audio video system“.


#   Niš   klavir   Ivan Novaković   Svetosavski dom   Hamer pijano festival   Hamer piano festival
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima