Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба о ослобађању Ниша од Турака у "Синагоги"

rssBookmark and Share

Ниш 09.04.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

У нишкој галерији Синагога отворена је изложба поводом 140 година од ослобођења Ниша од Турака. Аутори изложбе "Ослобађање од Турака" су кустоси Народног музеја у Нишу Бојана Нешић и Иван Митић.

Фото: Јовица Крстић РТС
Фото: Јовица Крстић РТС

Како је припреман устанак и како су изгледале борбе за ослобођења Ниша 1878. године? Како су живеле Нишлије и како се се развијао град после ослобођења од Турака – све то може се видети на изложби у нишкој Синагоги.

Аутори изложбе Бојана Нешић и Иван Митић посебно указују на две екслузиве: оригинални Винтеров план – први регулациони плана града Ниша, сачињен 1878. године, и албум краља Милана.

"Кроз различите предмете и документа, мислим да смо успели да дочарамо и живот у граду, али и жестину борби за само ослобођење града", наглашава Бојана Нешић.

Фото: Јовица Крстић

Овом изложбом обележавају се значајни датуми у историји Ниша, али и целе Србије, објашњава Анђелија Радовић, музејски саветник Војног музеја у Београду:

"Веома је важна тема, значајна за град Ниш и уопште за целу Србију, јер у нашој историји 140 година независности завређује да буде обележено."

Ова изложба усмерена је пре свега према домаћој публици, али може бити занимљива и за госте града Ниша.

Фото: Јовица Крстић РТС

"Веома је важно да што већи број наших суграђана, као и туриста, који у последње време у великом броју посећују наш град, да виде што већи број музејских предмета из овог веома значајног преиода наше историје", каже Јелена Митровски, градска већница за културу.

У Галерији Синагога изложба је отворена до краја маја, а Народни музеј у Нишу овом поставком обележава 85. годишњицу постојања.


#   Ниш   изложба   Галерија Синагога   регулациони план   Јелена Митровски   Дан ослобођења од Турака
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима