Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба посвећена археолошком наслеђу Куршумлије

rssBookmark and Share

Прокупље 17.07.2021. Јужна Србија Инфо

У Народном музеју Топлице, у склопу програма обележавања градске славе Свети Прокопије, отворена је изложба посвећена археолошком наслеђу Куршумлије, једној од општина Топличког округа, која крије богато културно историјско наслеђе. Изложба носи назив „Винчанска жена- мит,богиња, мајка“.

Музејски саветник из Народног музеја у Београду др Емина Зечевић је рекла да је ова изложба значајна, јер се на њој може видети материјал који досад ни на који начин није приказиван и објављиван.

Ово је прилика да оно што се годинама и деценијама чувало по депоима музеја и није било обрађено на одређен начин сада прикаже. Ова изложба је важна и за ширу јавност, али и за стручњаке, који се баве археолошким истраживањем. Прокупачки и београдски музеји сарађују годинама и заједно су радили на територији Куршумлије.Имали смо пројекат, који носи исти назив као и сама изложба, који је реализован систематским рекогносцирањем терена. Надам се да ће наша сарадња потрајати и убудуће с обзиром на то да нас чека и објављивање грађе, коју смо прикупили током рекогносцирања, рекла је на отварању изложбе археолошке изложбе „Винчанска жена-мит, богиња, мајка“ др Зечевић.

Један од аутора изложбе археолог Милан Савић из Куршумлије је рекао да  ће са овом изложбом посетиоци имати прилику да прођу кроз све периоде прошлости, од праисторије па до позног средњег века.

Циљ нам је био да истакнемо неке од најважнијих  локалитета, споменика културе, Немањиних задужбина, које се налазе у Куршумлији, манастир Светог Николе и Свете Богородице. Посебну драж изложбе чине макете, реконструкција оклопа различитих цркава, које на својствен начин приказују неке од ових споменика, синометријских приказа, где нпр. можете видети унутрашњост неолитске куће, распоред просторија, затим скулптуре римских легионара, реконструкцију оклопа, а један такав је нађен у манастиру Светог Николе у Куршумлији, истакао је археолог Савић из Куршумлије.

Он је навео да су на изложби по први пут приказани експонати из цркве Светог Мине у селу Штава са ископавања 78. и 79. године прошлога века, али и неки од налаза из манастира Светог Николе са ископавања 2011. године. То су репрезентативни српски средњевековни новчићи из 13 и 14 века.

Након вишемесечних истраживања и сарадње са колегом Савићем из Куршумлије, дошли смо на идеју да у оквиру програма, поводом градске славе, прикажемо нешто што је најсветије на подручју Топлице, а то су пре свега Немањине цркве из Куршумлије. Схватили смо да имамо шири контекст и одлучили да  испратимо археолошко наслеђе Куршумлије од почетка до краја. Свакако да се спремамо и за низ других изложби, које ће пратити друге општине над којима је надлежност Народног музеја Топлице, јер сматрамо да су ипак нека подручја Топлице била запостављена што се тиче презентовања културне баштине, нагласила је аутор изложбе, виши кустос археолог у Народном музеју Топлице Сања Црнобрња Красић.


#   Прокупље   Куршумлија   Свети Прокопије   археологија   Народни музеј Топлица   Манастир Свети Никола   археолошко налазиште   кованице   Народни музеј Београд   Манастир Пресвете Богородице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима