Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba posvećena arheološkom nasleđu Kuršumlije

rssBookmark and Share

Prokuplje 17.07.2021. Južna Srbija Info

U Narodnom muzeju Toplice, u sklopu programa obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, otvorena je izložba posvećena arheološkom nasleđu Kuršumlije, jednoj od opština Topličkog okruga, koja krije bogato kulturno istorijsko nasleđe. Izložba nosi naziv „Vinčanska žena- mit,boginja, majka“.

Muzejski savetnik iz Narodnog muzeja u Beogradu dr Emina Zečević je rekla da je ova izložba značajna, jer se na njoj može videti materijal koji dosad ni na koji način nije prikazivan i objavljivan.

Ovo je prilika da ono što se godinama i decenijama čuvalo po depoima muzeja i nije bilo obrađeno na određen način sada prikaže. Ova izložba je važna i za širu javnost, ali i za stručnjake, koji se bave arheološkim istraživanjem. Prokupački i beogradski muzeji sarađuju godinama i zajedno su radili na teritoriji Kuršumlije.Imali smo projekat, koji nosi isti naziv kao i sama izložba, koji je realizovan sistematskim rekognosciranjem terena. Nadam se da će naša saradnja potrajati i ubuduće s obzirom na to da nas čeka i objavljivanje građe, koju smo prikupili tokom rekognosciranja, rekla je na otvaranju izložbe arheološke izložbe „Vinčanska žena-mit, boginja, majka“ dr Zečević.

Jedan od autora izložbe arheolog Milan Savić iz Kuršumlije je rekao da  će sa ovom izložbom posetioci imati priliku da prođu kroz sve periode prošlosti, od praistorije pa do poznog srednjeg veka.

Cilj nam je bio da istaknemo neke od najvažnijih  lokaliteta, spomenika kulture, Nemanjinih zadužbina, koje se nalaze u Kuršumliji, manastir Svetog Nikole i Svete Bogorodice. Posebnu draž izložbe čine makete, rekonstrukcija oklopa različitih crkava, koje na svojstven način prikazuju neke od ovih spomenika, sinometrijskih prikaza, gde npr. možete videti unutrašnjost neolitske kuće, raspored prostorija, zatim skulpture rimskih legionara, rekonstrukciju oklopa, a jedan takav je nađen u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, istakao je arheolog Savić iz Kuršumlije.

On je naveo da su na izložbi po prvi put prikazani eksponati iz crkve Svetog Mine u selu Štava sa iskopavanja 78. i 79. godine prošloga veka, ali i neki od nalaza iz manastira Svetog Nikole sa iskopavanja 2011. godine. To su reprezentativni srpski srednjevekovni novčići iz 13 i 14 veka.

Nakon višemesečnih istraživanja i saradnje sa kolegom Savićem iz Kuršumlije, došli smo na ideju da u okviru programa, povodom gradske slave, prikažemo nešto što je najsvetije na području Toplice, a to su pre svega Nemanjine crkve iz Kuršumlije. Shvatili smo da imamo širi kontekst i odlučili da  ispratimo arheološko nasleđe Kuršumlije od početka do kraja. Svakako da se spremamo i za niz drugih izložbi, koje će pratiti druge opštine nad kojima je nadležnost Narodnog muzeja Toplice, jer smatramo da su ipak neka područja Toplice bila zapostavljena što se tiče prezentovanja kulturne baštine, naglasila je autor izložbe, viši kustos arheolog u Narodnom muzeju Toplice Sanja Crnobrnja Krasić.


#   Prokuplje   Kuršumlija   Sveti Prokopije   arheologija   Narodni muzej Toplica   Manastir Sveti Nikola   arheološko nalazište   kovanice   Narodni muzej Beograd   Manastir Presvete Bogorodice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima