Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Музика уједињује музичаре из Ниша и Софије (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 11.05.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Нишки симфонијски оркестар, уз софијске музичаре, наступио је на прослави Дана Европе у Бугарској.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

За Дан Европе - химна Европе. Звуци Оде радости гласови и тонови инструмената 130 уметника из Софије и Ниша испунили су концертну дворану Болгарија у Софији.

Публика веома задовољна: "Концерт је био диван, пуно ми је срце што сам овде за Дан Европе. Музика нема језик, ово је света мелодија. Врло лепо, врло пријатно И врло, врло емотивно".

Нишки симфонијски оркестар наступио је уз софијску Симфонијету и велики хор софијског Симфонијског оркестра на позив диригента Свилена Симеонова, са којим сарађује од раније.

"Знате да се Софија залаже за припајање западног Балкана Европској унији, сматрам да је тако боље и за вас, и за нас и за Европу, то је идеја - да уз помоћ културе и нашег искуства брже уђете у ЕУ", каже диригент Свилен Симеонов. 

"Нама је важан овај наступ вечерас јер уједињује народе, уједињује цео Балкан", каже Светислав Везенковић, директор Симфонијског оркестра Ниш.

У престоници Бугарске нишки и софисјки музичари заједнички су извели 9. Бетовенову симфонију.

"Утисци су фантастични, драго ми је што смо овај пројекат извели до краја и то са доста великим успехом", Станислава Алађозовски, концерт мајстор. 

[Сашка Стојанов Крстић, виола] *Колеге из Софијете су прави професионалци, успели смо да са једном заједничком пробом одрадимо феноменалан концерт.

Концерт поводом Дана Европе на коме су наступили нишки симфоничари одржан је у софијској дворани Болгарија, која је са 1500 места једна од највећих концертних дворана на Балкану.

Бугарска је чланица Европске уније од 2007. године, а од 1. јануара ове године први пут председава овом организацијом.

ВИДЕО: РТС


#   Ниш   концерт   Лудвиг Ван Бетовен   Симфонијски оркестар   Софија (Бугарска)   Дан Европе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима