Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Muzika ujedinjuje muzičare iz Niša i Sofije (VIDEO)

rssBookmark and Share

Niš 11.05.2018. RTS, Južna Srbija Info

Niški simfonijski orkestar, uz sofijske muzičare, nastupio je na proslavi Dana Evrope u Bugarskoj.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

Za Dan Evrope - himna Evrope. Zvuci Ode radosti glasovi i tonovi instrumenata 130 umetnika iz Sofije i Niša ispunili su koncertnu dvoranu Bolgarija u Sofiji.

Publika veoma zadovoljna: "Koncert je bio divan, puno mi je srce što sam ovde za Dan Evrope. Muzika nema jezik, ovo je sveta melodija. Vrlo lepo, vrlo prijatno I vrlo, vrlo emotivno".

Niški simfonijski orkestar nastupio je uz sofijsku Simfonijetu i veliki hor sofijskog Simfonijskog orkestra na poziv dirigenta Svilena Simeonova, sa kojim sarađuje od ranije.

"Znate da se Sofija zalaže za pripajanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji, smatram da je tako bolje i za vas, i za nas i za Evropu, to je ideja - da uz pomoć kulture i našeg iskustva brže uđete u EU", kaže dirigent Svilen Simeonov. 

"Nama je važan ovaj nastup večeras jer ujedinjuje narode, ujedinjuje ceo Balkan", kaže Svetislav Vezenković, direktor Simfonijskog orkestra Niš.

U prestonici Bugarske niški i sofisjki muzičari zajednički su izveli 9. Betovenovu simfoniju.

"Utisci su fantastični, drago mi je što smo ovaj projekat izveli do kraja i to sa dosta velikim uspehom", Stanislava Alađozovski, koncert majstor. 

[Saška Stojanov Krstić, viola] *Kolege iz Sofijete su pravi profesionalci, uspeli smo da sa jednom zajedničkom probom odradimo fenomenalan koncert.

Koncert povodom Dana Evrope na kome su nastupili niški simfoničari održan je u sofijskoj dvorani Bolgarija, koja je sa 1500 mesta jedna od najvećih koncertnih dvorana na Balkanu.

Bugarska je članica Evropske unije od 2007. godine, a od 1. januara ove godine prvi put predsedava ovom organizacijom.

VIDEO: RTS


#   Niš   koncert   Ludvig Van Betoven   Simfonijski orkestar   Sofija (Bugarska)   Dan Evrope
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima