Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда ''Гордана Брајовић'' Љубомиру Ћорилићу

rssBookmark and Share

Алексинац 22.03.2010. ТАНЈУГ, Новости

Песник из Лознице Љубомир Ћорилић овогодишњи је добитник награде ''Гордана Брајовић'', коју у знак сећања на ту књижевницу додељује компанија ''Вечерње новости'' за најбољу књигу намењену деци.

Награда ''Гордана Брајовић'' Љубомиру Ћорилићу

Ћорилић је рекао Танјугу да је са радошћу примио вест да је добитник тако угледне награде, која му је додељена за књигу ''Благо божије'', намењену младима, објављену у издању београдског часописа ''Витеж''.

Ту књигу су на конкурс послали његови пријатељи и касније га о томе обавестили, открива Ћорилић и додаје да ће му награда бити уручена 22. априла у Алексинцу на фестивалу ''Дани Гордане Брајовић'' и да ће том приликом бити представљено његово песништво.

Ћорилић је до сада објавио 13 песничких књига за децу и одрасле и добитник је више признања и награда.

Од пертли до љубави

Више од две хиљаде радова осмака и средњошколаца - песама, прича, одломака из романа, драмских текстова, репортажа - стигло је ове године на традиционални конкурс “Гордана Брајовић” који организују “Вечерње новости” и Центар за културу Алексинац. Жири је издвојио и наградио најбоље који ће се наћи у Зборнику чија ће промоција бити 22. априла на “Данима Гордане Брајовић” у Алексинцу.

Жири је изузетно пријатно био изненађен дометима и маштовитошћу малих и младих аутора у чијим радовима доминирају најразличитије теме, од породице, љубави и другарства, преко игре, усамљености и осећања неправди до наизглед баналних ствари као што је везивање пертле.

У категорији ђака првака четири прве награде за поезију добили су Душан Марковић (Јездине), Анђела Димитријевић (Алексинац), Јелена Златановић (Црна Трава) и Тања Убовић (Земун). За песме фестивала, посвећене Гордани Брајовић, песникињи и дугогодишњем репортеру “Вечерњих новости”, награде су добили Невена Тодоровић (Суботинац) и Миљена Пејчић (Црна Трава).

У категорији млађег узраста (ИИ - ИВ разреда) прва награда за поезију припала је Љубици Недељковић (Земун), три друге награде Јордану Грујићу (Краљево), Дајани Голубовић (Црна Трава) и Алекси Глушцу (Београд), а три треће - Марији

Ивковић (Смољинац), Ањи Миковић (Суботица) и Наталији Јојић (Алексинац). У истом узрасту, прву награду за прозу добила је Катја Димов (Димитровград), две друге награде - Милица Грујић (Београд) и Илија Ивановић (Параћин), а три треће - Теодора Ђаковић (Тител), Анђела Стојановић (Ниш) и Јована Милетић (Краљево).

У старијем узрасту (В - ВИИИ разред) прву награду за поезију добила је Анка Јовић (Београд), две друге - Клара Мијатовић (Београд) и Драгана Ангелов (Димитровград), а три треће - Сања Пејовић (Београд), Милица Марковић (Варварин) и Филип Димитријевић (Бели Поток). Прва награда за прозу припала је Наталији Јефтовић (Београд), две друге - Анђели Игић (Ниш) и Ани Мартиновић (Лазаревац), три треће - Браниславу Марковићу (Бели Поток), Милени Петковић (Ниш) и Марти Живковић (Алексинац).

Од приспелих песничких радова средњошколаца, прву награду добила је Тања Илић (Димитровград), две друге - Милица Ресимић (Ивањица) и Урош Чупић (Нови Сад), а три треће - Наталија Коцић (Ниш), Марија Божић (Лазаревац) и Наташа Павићевић (Бијело Поље). У надметању прозаиста, прва награда припала је Јовани Живковић (Београд), две друге - Јефимији Коцић (Ниш) и Габријели Ђорђевић (Житорађа), а три треће - Јелени Дедеић (Подгорица), Теодори Соколов (Димитровгад) и Смиљани Ракоњац (Крушевац).

Прву награду “Горданин цвет” за поезију, међу основцима, добила је Милана Настасић (Бијељина), две друге - Јелена Томић (Дворови) и Давид Тодоровић (Сврљиг) и две треће - Марија Симанић (Пилица) и Милица Тишма (Нови Сад). Од средњошколаца, прва награда припала је Николи Митровићу (Вуковар), две друге - Биљани Драгичевић (Доњи Жабар) и Јовани Живановић (Батковић) и три треће - Радмили Фишли (Вуковар), Божидару Настасијевићу (Бијељина) и Срђану Драгојевићу (Вуковар).

Награду за драмску форму добила је Нина Зечевић (Београд), а специјално признање за песму на дијалекту Ивана Илијев (Димитровград).

ЕКОЛОШКЕ ПЕСМЕ

Пристигао је велики број радова на тему екологије, а прву награду је добила Јелена Дедеић (Подгорица), две друге - Дарко Јањић (Бијељина) и Ненад Крстић (Варварин) и три треће - Вељко Бирач (Шид), Марија Кријан (Мирковци) и Милош З. Јовановић (Велико Лаоле).


#   Алексинац   Црна Трава   Гордана Брајовић   Нови Сад   Вечерње новости   Ненад Крстић   Центар за културу   Давид Тодоров   Бели Поток
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима