Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada ''Gordana Brajović'' Ljubomiru Ćoriliću

rssBookmark and Share

Aleksinac 22.03.2010. TANJUG, Novosti

Pesnik iz Loznice Ljubomir Ćorilić ovogodišnji je dobitnik nagrade ''Gordana Brajović'', koju u znak sećanja na tu književnicu dodeljuje kompanija ''Večernje novosti'' za najbolju knjigu namenjenu deci.

Nagrada ''Gordana Brajović'' Ljubomiru Ćoriliću

Ćorilić je rekao Tanjugu da je sa radošću primio vest da je dobitnik tako ugledne nagrade, koja mu je dodeljena za knjigu ''Blago božije'', namenjenu mladima, objavljenu u izdanju beogradskog časopisa ''Vitež''.

Tu knjigu su na konkurs poslali njegovi prijatelji i kasnije ga o tome obavestili, otkriva Ćorilić i dodaje da će mu nagrada biti uručena 22. aprila u Aleksincu na festivalu ''Dani Gordane Brajović'' i da će tom prilikom biti predstavljeno njegovo pesništvo.

Ćorilić je do sada objavio 13 pesničkih knjiga za decu i odrasle i dobitnik je više priznanja i nagrada.

Od pertli do ljubavi

Više od dve hiljade radova osmaka i srednjoškolaca - pesama, priča, odlomaka iz romana, dramskih tekstova, reportaža - stiglo je ove godine na tradicionalni konkurs “Gordana Brajović” koji organizuju “Večernje novosti” i Centar za kulturu Aleksinac. Žiri je izdvojio i nagradio najbolje koji će se naći u Zborniku čija će promocija biti 22. aprila na “Danima Gordane Brajović” u Aleksincu.

Žiri je izuzetno prijatno bio iznenađen dometima i maštovitošću malih i mladih autora u čijim radovima dominiraju najrazličitije teme, od porodice, ljubavi i drugarstva, preko igre, usamljenosti i osećanja nepravdi do naizgled banalnih stvari kao što je vezivanje pertle.

U kategoriji đaka prvaka četiri prve nagrade za poeziju dobili su Dušan Marković (Jezdine), Anđela Dimitrijević (Aleksinac), Jelena Zlatanović (Crna Trava) i Tanja Ubović (Zemun). Za pesme festivala, posvećene Gordani Brajović, pesnikinji i dugogodišnjem reporteru “Večernjih novosti”, nagrade su dobili Nevena Todorović (Subotinac) i Miljena Pejčić (Crna Trava).

U kategoriji mlađeg uzrasta (II - IV razreda) prva nagrada za poeziju pripala je Ljubici Nedeljković (Zemun), tri druge nagrade Jordanu Grujiću (Kraljevo), Dajani Golubović (Crna Trava) i Aleksi Glušcu (Beograd), a tri treće - Mariji

Ivković (Smoljinac), Anji Miković (Subotica) i Nataliji Jojić (Aleksinac). U istom uzrastu, prvu nagradu za prozu dobila je Katja Dimov (Dimitrovgrad), dve druge nagrade - Milica Grujić (Beograd) i Ilija Ivanović (Paraćin), a tri treće - Teodora Đaković (Titel), Anđela Stojanović (Niš) i Jovana Miletić (Kraljevo).

U starijem uzrastu (V - VIII razred) prvu nagradu za poeziju dobila je Anka Jović (Beograd), dve druge - Klara Mijatović (Beograd) i Dragana Angelov (Dimitrovgrad), a tri treće - Sanja Pejović (Beograd), Milica Marković (Varvarin) i Filip Dimitrijević (Beli Potok). Prva nagrada za prozu pripala je Nataliji Jeftović (Beograd), dve druge - Anđeli Igić (Niš) i Ani Martinović (Lazarevac), tri treće - Branislavu Markoviću (Beli Potok), Mileni Petković (Niš) i Marti Živković (Aleksinac).

Od prispelih pesničkih radova srednjoškolaca, prvu nagradu dobila je Tanja Ilić (Dimitrovgrad), dve druge - Milica Resimić (Ivanjica) i Uroš Čupić (Novi Sad), a tri treće - Natalija Kocić (Niš), Marija Božić (Lazarevac) i Nataša Pavićević (Bijelo Polje). U nadmetanju prozaista, prva nagrada pripala je Jovani Živković (Beograd), dve druge - Jefimiji Kocić (Niš) i Gabrijeli Đorđević (Žitorađa), a tri treće - Jeleni Dedeić (Podgorica), Teodori Sokolov (Dimitrovgad) i Smiljani Rakonjac (Kruševac).

Prvu nagradu “Gordanin cvet” za poeziju, među osnovcima, dobila je Milana Nastasić (Bijeljina), dve druge - Jelena Tomić (Dvorovi) i David Todorović (Svrljig) i dve treće - Marija Simanić (Pilica) i Milica Tišma (Novi Sad). Od srednjoškolaca, prva nagrada pripala je Nikoli Mitroviću (Vukovar), dve druge - Biljani Dragičević (Donji Žabar) i Jovani Živanović (Batković) i tri treće - Radmili Fišli (Vukovar), Božidaru Nastasijeviću (Bijeljina) i Srđanu Dragojeviću (Vukovar).

Nagradu za dramsku formu dobila je Nina Zečević (Beograd), a specijalno priznanje za pesmu na dijalektu Ivana Ilijev (Dimitrovgrad).

EKOLOŠKE PESME

Pristigao je veliki broj radova na temu ekologije, a prvu nagradu je dobila Jelena Dedeić (Podgorica), dve druge - Darko Janjić (Bijeljina) i Nenad Krstić (Varvarin) i tri treće - Veljko Birač (Šid), Marija Krijan (Mirkovci) i Miloš Z. Jovanović (Veliko Laole).


#   Aleksinac   Crna Trava   Gordana Brajović   Novi Sad   Večernje novosti   Nenad Krstić   Centar za kulturu   David Todorov   Beli Potok
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima