Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најпознатија кућа у Врању добила нову поставку

rssBookmark and Share

Врање 31.01.2020. Јужна Србија Инфо

"Ново рухо Музеj куће - Осавремењавање сталне поставке Спомен собе Музеj куће Боре Станковића у Врању'' назив jе поставке коjа jе у оквиру обележавања Дана Града, јуче је приказана jавности.

Најпознатија кућа у Врању добила нову поставку

Ова поставка реализована jе у оквиру истоименог проjекта коjи jе финансиран средствима додељеним на конкурсу Министарства културе и информисања Владе РС из области  музеjског наслеђа у 2019. години.

Захваљуjући овим средствима Музеj jе успео на jедан савремениjи начин да представи поставку личних предмета нашег славног писца. Поздрављаjући присутне у име руководства, градска већница Зорица Jовић истакла jе значаj очувања културног наслеђа коjе jе између осталог, оличено у лику и делу Борисава Станковића.

"Запослени у Народном музеjу брину и о Музеj кући славног писца и много улажу у очување онога што нам значи, а то су историjа, традициjа и култура. Бора Станковић jе своjим делима представио Врање на наjбољи могући начин, представио људе, обичаjе, али и допринео очувању нашег диjалекта. Зато смо се ми кроз проjекте коjе смо реализовали потрудили да се реконструише и његова кућа, али и поставка оригиналних експоната. Ништа од овога не би било реализовано да нисмо имали подршку Министарства културе, републичке Владе и председника Александра Вучића’’, рекла jе Зорица Jовић.

Директор Народног музеjа у Врању Саша Стаменковић, нагласио jе да jе  Музеj кућа од данас у  новом руху, након пола века постоjања. 

"У протекле три године Народни музеj и Музеj кућа Боре Станковића су уз помоћ града Врања и њеног руководства на челу са др Слободаном Миленковићем, и уз свесрдну помоћ ресорног  Министарства  културе и информисања, реализовали више проjеката у циљу очувања овог комплекса Музеj куће. У 2017. години Министартво културе Републике Србиjе на конкурсу ,,Градови у фокусу’’ jе за санациjу куће одвоjио 5.000.000,оо динара, а Град Врање око 800.000, оо за реконструкциjу крова и набавку специjалне ћеремиде. Радови су завршени током 2018. године када смо почетком новембра у присуству министра културе господина Владана Вукосављевића отворили Музеj кућу за посетиоце’’, подсетио jе директор Стаменковић. ,,Проjектом ''Осавремењавање сталне поставке спомен собе Музеj куће Бора Станковић у Врању Музеj jе успео на jедан савремениjи начин да представи поставку личних предмета нашег славног писца’’, додао jе Стаменковић. Овом приликом директор Jавне библиотеке ,,Бора Станковић’’ , Зоран Наjдић, поклонио jе jедан од примерака првог издања ,,Коштане’’ из 1902. године, из легата коjе jе граду завештао Драган Мининчић Цига. 

У програму су учествовали глумац Драган Божа Мариjановић и интерпретатор врањске песме Бранимир Стошић Каце.


#   Врање   Бора Станковић   Саша Стаменковић   Народни музеј Врање   Дан ослобођења од Турака   Бора Станковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима