Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишвил - гост Министарства културе Кине

rssBookmark and Share

12.10.2015.

Директор за Источну Европу и Централну Азију Министарства културе Кине, Guan Xin, примио је данас у Пекингу директора Nišville jazz фестивала, Ивана Благојевића, који ових дана са групом директора значајнијих европских jazz фестивала борави у вишедневној посети Кини

Директор за Источну Европу примио директора нишког џез фестивала
Директор за Источну Европу примио директора нишког џез фестивала

Ову посету је организавала Кинеска Jazz Асоцијација, а програм осим Пекинга обухвата и сегменте у Шангају и Гуангџоу, где ће директори европских jazz фестивала  учествовати на више трибина, форума и округлих столова, обићи Пекиншки институт за модерну музику (Jazz академију) и Музички конзерваторијум у Шангају, а у кинеској престоници, у организацији Nine Gates Jazz Фестивала - представиће им се најзначајнији кинески извођачи.

Такође, гости из Европе ће присуствовати отварањима и програмима интернационалних јазз фестивала у Шангају и Гуангџоу. 

С обзиром да ова посета не предвиђа само упознавање директора европских фестивала са кинеском jazz сценом, већ  је планирано да се договори о сарадњи одвијају и „у обрнутом смеру“, Иван Благојевић ће домаћинима представити и концепт Nišville фестивала, а путем снимака са досадашњих фестивалских издања  и музичких издања наших састава које носи са собом  – и српску jazz сцену, односно, препоручити саставе који могу бити интересантни кинеској публици.

Директор Нишвила Иван Благојевић у Кини

„Пут свиле“ повезује уметнике

Директори европских jazz фестивала ће у Шангају присуствовати и програмима China Shangai International Arts Фестивала (одржава се од 1999. године, а траје месец дана), једног од најзначајних фестивала те врсте у Кини. Овај фестивал који се одржава на више пунктова (у репрезентативним салама, али и на отвореном) обухвата скоре све врсте уметности (сценска, музичка, визуелна, плес...), али и мноштво трибина и округлих столова на раличите теме из домена уметности.

Ове године у жижи је форум „Заједнички развој и сарадња“ – односно, разговори на тему уметничких фестивала у земљама дуж древног  „Пута свиле“ који и данас вековима после Марка Пола може предсатављати спону не само у трговини већ и у уметности.

 


#   Нишвил   Иван Благојевић   џез   Кина   Пекинг
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима