Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Промоција збирке песама „Ветар и дажд” Верољуба Вукашиновића

rssBookmark and Share

Ниш 04.10.2018. Јужна србија Инфо

Промоција збирке песама „Ветар и дажд” Верољуба Вукашиновића одржаће се у четвртак, 4. октобар 2018, у малој сали НКЦ-а, са почетком у 19 сати.

Промоција збирке песама „Ветар и дажд” Верољуба Вукашиновића

Говориће, Данијела Ковачевић Микић и аутор

Збирка „Ветар и дажд” Верољуба Вукашиновића проналази своје саговорнике у оним читаоцима који воле мелодију матерњег језика у везаном стиху и утврђеним песничким формама. У седам песничких циклуса (Цветна, У строгом облику, Оаза, Митке, Молебна пјенија, Трубље и Пријездин скок), са (ауто)поетичким прозрењима пролошке (Радости моја) и епилошке песме (Ветар и дажд, за коју је добио Награду „Заплањски Орфеј”), везући за сваку годину живота по једну песму (укупно 58), Вукашиновић остаје одан темама патријархалне Србије која се гаси и рефлексијама лирског субјекта који не прихвата изазове савременог, више виртуелног света, у којем се „лајкују” сви морални суноврати, и који, свестан својих грехова, али не пристајући на модерно (оличено савременом лексиком), тражи пут ка духовном озарењу (религиозна лексика). Уз традиционалне песничке матрице, Вукашиновић опева и књижевне светионике (Сладоје, Прешерн, К. Радовић, Кавафи) и књижевне ликове и музе као симболе унутрашњих олуја (Митке, Ленка), нудећи читаоцима и префињен лирски садржај и виртуозну песничку форму.

Верољуб Вукашиновић је рођен 14. новембра 1959. године у Доњем Дубичу, код Трстеника. 

Објавио књиге песама: Чежња за вртом, 1993; Повесмо, 1995; Како је тихо Господе, 1999, 2000; Двери у липама, 2001; Опрости јагње бело, 2002; Шумски буквар (песме за децу), 2003, 2006; Цветна недеља, 2004; Светлост у брдима (изабране и нове песме), 2007; Вртлар, 2008; Лице, 2009. Изнад облака, 2012. Самар (изабране песме) 2014. Свети жар (изабране и нове песме), 2015. Ветар и дажд, 2016.

Објавио је и монографију свог села  Доњи Дубич.

Приредио Пред дверима, избор из српске молитвене поезије, 2005. Са Марком Недићем уредио зборник о Добрици Ћосићу Писац и историја, 2004. и приредио зборник Миодраг Ибровац и његово доба, 2012. Уређује зборнике Савремена српска проза који излазе у Трстенику, поводом истоимене књижевне манифестације.

Добитник је песничких награда: 

Милан Ракић; Печат вароши сремскокарловачке; Јефимијин вез; Србољуб Митић; Кондир косовке девојке; Кочићево перо; Змај огњени Вук; Печат кнеза Лазара; “Хаџи Драган“, награде САНУ „Бранко Ћопић“; „Петровдански вијенац“(у Републици Српској), “Заплањски Орфеј“, „Златни Орфеј“, Сребрно летеће перо (Бугарска),  Златне значке КПЗ Србије и других.

Заступљен у више антологија српске поезије и превођен на неколико језика.
Члан је Удружења књижевника Србије и члан књижевног клуба «Багдала» у Крушевцу.

Живи у Трстенику.

Данијела Ковачевић Микић (1971, Република Српска), дипломирани филолог српског језика и књижевности – мастер.
Књижевну критику објављује у периодици (Повеља, Дисово пролеће, Наш траг, Слово Ћирилово, Кораци и др.) и научним зборницима (Годишњак Филолошког факултета у Београду, Наука и савремени универзитет Филозофског факултета у Нишу и др.). Објавила је књигу „Критичка (не)сагласја Славка Гордића” (Велика Плана, 2014). 
Аутор је бројних акредитованих обука за наставнике и пројеката посвећених неговању говорне културе младих, ментор је Регионалног центра за таленте и сарадник Научног клуба РЦ Чачак.
Ради као просветни саветник Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Школској управи Чачак. 

Позивамо Вас да присуствујете и молимо да, посредством своје медијске куће, обавестите јавност о овој промоцији.


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Велика Плана   поезија   историја   Република Српска   Верољуб Вукашиновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима