Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Snow Owl стиже на Нишвил: Један од највећих гитарских мајстора!

rssBookmark and Share

20.03.2015. Телеграф, Јужна Србија Инфо

Колумбијски басиста и композитор Хуан Гарсија Херерос, који ће наступати на Нишвилу 14. августа, један је од најбољих гитариста на свету пише Телеграф.

Promo / Nissville Jazz Festival
Promo / Nissville Jazz Festival

Колумбијски басиста и композитор Хуан Гарсија Херерос, познат и под својим сценским именом Снов Овл (снежна сова) наступиће са својим бендом на предстојећем Нишвил џез фестивалу у петак 14. августа. Херерос у чије референце улази и номинација за “Латин Грамми”, сарађивао је током каријере са многим џез, поп и латино звездама међу којима су многи добитници Grammy nagrada и Оскара: Al Jarreau, Елтон Џон, Кристина Агилера, Дејвид Њуман,  Lalo Schifrin, Антонио Санчез, Jojo Mayer, Ренди Њуман, Тери Лин Карингтон, Џејмс Сполдинг, Lew Solof, Марк Витфилд, Mamadu Diabate.

Хуан који свира шестожичани бас, односно, контрабас гитару (стандардни гитарски штим нижи за октаву) рођен је у главном граду Колумбије – Боготи. Када му је било 9 гдина са родитељима се сели у прво у Њујорк где почиње да учи флауту, а по пресељењу на Флориду почиње његово интересовање за бас гитару, а у средњој школи похађа часове џез теорије.

С обзиром да његова породица није могла да му плаћа приватне часове – бас гитару учи самостално, а професор музике који је водио и средњошколски оркестар, приметивши велики таленат, охрабрује Херероса да, када му је било 16 година, почне да учи и контрабас и прикључи се школском симфонијском оркестру.

Посвећеност је веома брзо исплатила јер је већ годину дана касније положио аудицију и постао члан професионалног Tampa Bay Симфонијског оркестра. На такмичењу у Њу Орлеансу добио је стипендију чувене Berklee College of Musi, а по дипломирању, када му је била 21 година, вратио се у Њујорк и започео професионалну каријеру.

Окружен разноликошћу музичких стилова, успевао је веома брзо да своје способности прилагоди различитим музичким идиомима: од џеза преко попа, фанка, салсе, разних рок стилова (укључујући и хеви метал), па до класичне и авангардне музике – али без угрожавања сопственог музичког интегритета и оригиналног звука. Последњих десет година његова “база” је у Бечу, али и даље веома често наступа и снима у Америци, где је прошле године био номинаван за “Latin Grammy” награду у категорији најбољих албума (за остварење “Normas”), као први Колумбијац, али и први бас гитариста којем је то икада пошло за руком.

На том албуму Херерос је кренуо од назива џез стандарда (Норма на шпанском значи – стандард) и превео их на шпански, па је тако, на пример, Колтрејнова једноставна блуз тема “Mr. P.C.” (“прекрштена” у “Senor C.P.”) сада комплексна полиритмичка композиција у 5/4. Како сам каже, свако од џезера у једном тренутку своје каријере треба да сними албум са стандардима. “Ја сам то учинио на свој начин, односно, написао композиције по сопственом осећају како стандарди треба да изгледају данас у 21. веку”. Речју: афрички бубњеви, латино остинато фигуре, ватрене мелодије, неправилни балкански ритмови и “вриштеће” гитаре – све на једном месту уз зарепашћујућу компактност израза.

Добитник је и многих европских џез признања, а наступао је на концертним подијумима и фестивалима у Европи, Америци и Азији. Његови албуму се редовно налазе на листама престижних магазина и радио станица са обе стране Атлантика. Осим као извођач, Херерос је активан и као педагог – између осталог, држао је мастер класове и на Бечкој музичкој академији, Московском конзерваторијуму, као и на Berklee jazz академији коју је и сам похађао.

Пре шест година је позван да предаје бас гитару на Џез институту у Грацу. Боравак у Нишу искористиће и за сусрет са младим музичарима на традиционалном Нишвил workhsop-у. Познати европски џез критичар Алфред Крондраф рекао је у једној рецензији: “Ако постоји наследник Jaco Pastorius-а – онда је то Хуан Гарсија Херерос”.


#   концерт   музика   фестивал   Нишвил   џез     Snow Owl   џез фестивал   мастер клас
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима