Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стартује најстарија ликовна колонија на Балкану

rssBookmark and Share

Ниш 30.08.2016. М.Н. Народне новине

Сликари ће се у Сићеву, селу у близини Ниша, ове године окупити 1. септембра, а у колонији ће боравити укупно 12 уметника из земље и иностранства. Званично отварање колоније је најављено за 19.30 сати, тог дана.

Стартује најстарија ликовна колонија на Балкану

У раду овогодишње Сићевачке ликовне колоније учествује пет сликара из иностранства-Литваније, Француске, Мексика, Јапана и Румуније, као и седам уметника из наше земље-из Београда, Алексинца и Врања.

Из Литваније долази Лена Квичева, из Француске Сабрина Сабег, из Мексика Херардо Варгас, из Јапана Харухико Јошинага, а из Румуније Костин Братеану. Учесници колоније из наше земље су Милан Пантелић, Горан Јовић, Радован Трнавац, Никола Жигон и Мирослав Лазовић из Београда, Љиља Стризе из Врања и Јелена Станојевић из Алексинца.

ликовна_колонија_сицево-Давне 1905. године, опчињена лепотом Сићевачке клисуре, велика српска сликарка Надежда Петровић управо на овом месту окупила је своје словеначке и хрватске колеге, са којима је студирала у Минхену-каже кусос ГСЛУ Ниш Соња Вукашиновић.-Те године је формирана Прва југословенска уметничка колонија. У том првом сазиву, поред Надежде, били су и Рихард Јакопич, Иван Грохар, Фердо Весел, Пашко Вучетић и Иван Мештровић.

-Ове године, окупљени су уметници који се баве традиционалним техникама, али и они који негују савремене тенденције. Опчињени сићевачким крајоликом свако од њих је своје импресије и посвећеност природи пренео и транспоновао у пиктурални језик и скулптуру-истиче Вукашиновић.

Аутобус до колоније
Галерија савремене ликовне уметности Ниш је, као и сваке године, обезбедила бесплатан превоз до села Сићева.

Аутобус 1. септембра у 18 сати полази испред градске куће, на тргу Краља Милана.

У оквиру програма рада колоније планиран је обилазак културно-историјских споменика Ниша, пријем у Скупштини Града, као и излети до манастира Свети Ђорђе у Темској, манастира Свете Петке и Свете Богородице.

Ликовна колонија Сићево је својим целокупним постојањем пратила и на неки начин подстицала развој савремене уметности код нас, настављајући традицију Надежде Петровић.

Галерија савремене ликовне уметности у Нишу у свом фонду располаже са 796 дела из колоније, а Народни музеј Ниш са још 88 дела.


#   Ниш   бесплатан превоз   Горан Јовић   Сићево   ликовна колонија   Надежда Петровић   Народни музеј Ниш   Свети Ђорђе   Ликовна колонија Сићево
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима