Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светска премијера филма “Траг дивљачи” на 15. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије – ЛИФФЕ

rssBookmark and Share

Лесковац 09.09.2022. Јужна Србија Инфо

Филм “Траг дивљачи” српског редитеља Ненада Павловића, у коме улоге тумаче Радивоје Буквић, Предраг Мики Манојловић, Нада Шаргин, Милош Тимотијевић, Драган Бјелогрлић и други, отвориће 15. издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ, 15. септембра у 19 часова у Народном позоришту Лесковац.

Светска премијера филма “Траг дивљачи” на 15. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије – ЛИФФЕ

У овом филму главни јунак је перспективни новинар у комунистичкој Југославији 1979. године, који истражује свирепо политичко убиство у малом руралном месту, само да би се нашао уплетен у мрачну породичну драму препуну скривених тајни кроз вековну традицију насиља.

Уз редитеља Ненада Павловића, на филму су између осталих радили сценаристи Ненад Павловић, Димитрије Војнов и Ђорђе Милосављевић, и директорка фотографије Бојана Андрић. Продуценти су Милош Аврамовић и Татјана Жежељ Гојковић, ко-продуцент Коста Ђорђевић, линијски продуцент Љубомир Божовић, а извршни продуцент Горан Бјелогрлић. Филм “Траг дивљачи” ће бити приказан ван конкуренције.

У главном такмичарском програму фестивала, наћи се ће се девет регионалних остварења.

“Хероји радничке класе” Милоша Пушића, са Јасном Ђуричић и Борисом Исаковићем у главним улогама, прати јунакињу Лидију која ради за контроверзног грађевинског инспектора, када се ситуација компликује а борба за радничка права постаје борба за живот и смрт. “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића нова је верзија српске епске песме Бановић Страхиња, у којој савремени афрички мигранти заузимају места средњовековних српских јунака. „Лето кад сам научила да летим“ Радивоја Андрића нежна је прича о одрастању и помирењу, у којој дванаестогодишња Софија летовање проводи у трошној породичној кући на Хвару, са својом помало напорном баком Маријом и луцкастом баба-тетком Луце.

 Из Хрватске долазе два остварења “Зборница” Соње Тарокић, недавно овенчана Златном ареном у Пули за најбољи филм и режију, прати ентузијастичну педагошкињу Анамарију која започиње властиту борбу с проблематичним професором историје, несвесна да управо таквим поступањем полако постаје све сличнија својим колегама у зборници. “Стриц” Давида Капаца и Андрије Мардешића (Хрватска), са легендарним Микијем Манојловићем у главној улози, необични је трилер о божићном породичном окупљању који вешто плеше између гротеске, језе и црног хумора.

Словеначки филмови на ЛИФФЕ-у биће “Прасица” Тијане Зинајић и “Инвентура” Дарка Синка (Словенија). У филму “Прасица” главна јунакиња је дипломирана сликарка Ева, која до своје 27. године живота још увек није ништа конкретно постигла. Након што јој менструација касни пола године, одлучује  се за корените промене у свом нездравом животу. “Инвентура” Дарка Синка прати мушкарца Бориса Робича који, након што преживи напад на себе, схвата да га више људи мрзи него што је икад замишљао, и да је перцепција живота коју је имао само илузија.

“Систерхоод” Дине Думе (Северна Македонија) у фокусу има нераздвојне тинејџерке Мају и Јану, које једне ноћи на журки хватају Елену, најпопуларнију девојку у школи, како има секс са Мајином дуготрајном симпатијом. “Послије зиме” Ивана Бакрача (Црна Гора) прати пет пријатеља из малог црногорског града, у својим касним двадесетим, који се труде да сачувају пријатељства иако их раздвајају километри. Током једне године, док их низ догађаја доводи до животних прекретница, увиђају да им се младост нагло заврс̌ава.

Петнаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ биће одржано од 15. до 20. септембра у Лесковачком културном центру, Народном позоришту Лесковац, као и онлине. Селектор овогодишњег фестивалског издања је хрватски редитељ Огњен Свиличић, а награда „Живојин Жика Павловић“ биће додељена прослављеном македонском редитељу Милчу Манчевском, за афирмацију регионалне филмске уметности у свету.


#   Лесковац   филм   режија   фотографије   Македонија   Ненад Павловић   ЛИФФЕ фестивал   Мики Манојловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима