Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу изложба о Надежди Петровић

rssBookmark and Share

30.07.2014. Танјуг

Изложба Спомен-збирке Павла Бељанског "Надежда Петровић: с обе стране објектива" од сутра ће бити представљена грађанима Ниша у Галерији савремене ликовне уметности, у Изложбеном простору Галерије "Србија"

У Нишу изложба о Надежди Петровић

Поставка ауторке Јасне Јованов подсећа на значај ангажовања сликарке Надежде Петровић (1873-1915) на различитим уметничким и друштвеним пољима почетком 20. века, наводи се у саопштењу из Спомен-збирке Павла Бељанског.

Ова сликарка је 1904. године активно учествовала у организацији Прве југословенске уметничке изложбе, као и у оснивању Прве југословенске уметничке колоније у Сићеву, чију годишњицу, 50 година од непрекидног одржавања, обележава у 2014.години Галерија савремене ликовне уметности Ниш.

На изложби ће бити представљен фотографски опус, као и најзначајније слике Надежде Петровић из Спомен-збирке Павла Бељанског.

Биће приказане и поједине фотографије и из заоставштине њених пријатеља, учесника Прве југословенске уметничке колоније, попут Рихарда Јакопича, Ивана Мештровића, Ивана Грохара и других.

Поред уметничких дела, сачуване фотографије остале су као сведоци времена у ком су се млади уметници борили за модерни ликовни израз и делили одушевљење сликања у природи и истраживању боје и светлости у сликарству.

Изложба и каталог "Надежда Петровић: с обе стране објектива" представљају својеврсни подсетник на могућности непрекидних истраживања и нове валоризације културне баштине.

Публика у Нишу ће се на овај начин ближе упознати с једном од најпознатијих личности српске културе, која се по својим уметничким делима и авангардним идејама сврстава у најзначајније жене 20. века.

Кустос изложбе, која ће трајати до 15. августа, је Јасмина Јакшић Субић.
 


#   изложба   Надежда Петровић   фотографије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима