Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Годишњица великана српске уметности

rssBookmark and Share

07.09.2015. Факултет уметности

У оквиру пројекта "Годишњице српских великана уметности" реализују се две изложбе

Годишњица великана српске уметности

2015. година је изузетно значајна због посебне прилике у којој се истовремено слави уметност, кроз стваралаштво српских великана у области музичке и ликовне уметности. Ове године навршава се 150 година од смрти композитора, диригента и педагога Корнелија Станковића, 100 година од смрти музичког уметника Исидора Бајића и 100 година од смрти ликовног уметника Надежде Петровић.

У оквиру пројекта "Годишњице српских великана уметности" реализују се две изложбе - Биографска изложба о Корнелију Станковићу и Исидору Бајићу у Галерији Универзитета "Никола Тесла" као и мултимедијална изложба "Надежда Петровић 1915-2015: Болничарка са палетом" у галерији Синагога у Нишу.

Свечано отварање мултимедијалне изложбе "Надежда Петровић 1915-2015: Болничарка са палетом" одржаће се у уторак 08. септембра 2015. године са почетком у 18 сати у галерији Синагога у Нишу. Изложбу ће поред представника Факултета уметности у Нишу отворити и Милица Петраонијевић, директорка Галерије "Надежда Петровић" из Чачка. Аутор изложбе је Мирјана Рацковић, кустос Галерије "Надежда Петровић" из Чачка. Изложба ће трајати до 19. септембра 2015. године и улаз је слободан.

Биографска изложба о Корнелију Станковићу и Исидору Бајићу отворена је у уторак 01. септембра 2015. године у Галерији Универзитета "Никола Тесла", (Кеј Мике Палигорића бр. 2) и трајаће до 20. септембра 2015. Улаз је слободан.

Биографску изложбу српских великана у области ликовне и музичке уметности у оквиру пројекта "Годишњица српских великана уметности", у организацији је Факултета уметности у Нишу и партнера Центра за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу, Галерије Универзитета у Нишу и Универзитетске библиотеке "Никола Тесла" у Нишу, чине документација, рукописи, фотографије, новински изводи, писма, књиге, серијске публикације и сва остала пратећа и адекватна изворна грађа и документа која су информативног каректера о уметницима. Припрема изложбеног материјала Факултет реализује у сарадњи са Музејем савремене уметности у Београду, Галеријом „Надежда Петровић“ из Чачка, Музејем града Новог Сада.

Овим пројектом сви учесници доприносе подршци и развоју културног, уметничког и научног стваралаштва уметника, на тај начин што ће као спона повезују уметничке и научне садржаје формирајући јединствени доживљај уметничког стваралаштва. Ово је такође, један од ефикасних начина у борби за очување и заштиту српске културе, али и својеврстан начин поштовања српске уметничке традиције.

 


#   Факултет уметности   изложба   мултимедијална изложба   Корнелије Станковић   Надежда Петровић   фотографије   Никола Тесла   Исидор Бајић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима