Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Догађај за памћење: Уметници из региона и Србије на изложби скулптура у пољима лаванде на плантажи "Тамњаница"

rssBookmark and Share

Бела Паланка 26.06.2022. З.С. Јужна Србија Инфо

Новинари и посетиоци истанчаног укуса, имали су прилику да у суботу 25. јуна уживају у несвакидашњем културном догађају, изложби скулптура од мермера Јованe Петковић из Београда и Николe Смилкова и Северне Македоније. Радови су представљени у пољима лаванде на еко плантажи "Тамњаница", код Беле Паланке.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Уједно, то је била одлична прилика за размену искуства и дружење скулптора- вајара, љубитеља и познаваоца ове врсте уметности. На јучерашњем догађају  на предивном простору "Пигмалион Тамњаница", могли смо да видимо познате личности из Србије, региона, Ниша, као и бројне новинарске екипе..

За добру атмосферу "парти кривац" побринуо се хрватски вајар из Загреба Петар Хрануели, одрстао на острву Брач.

Он је прошле године представио своја дела, која су била инспирација за ракију “Не сјећам се” која је и промовисана током изложбе. Ова ракија произведена од шљива са Тамнњнице еко плантаже, добила је велику Златну медаљу на недавно одржаном Новосадском сајму пољопривреде.. 

Гост из суседне Македоније Никола Смилков рођен је 1973. године у Штипу. Завршио је вајарство на Универзитету Св.Ћирила и Методија у Скопљу.

Он се представио са девет скулптура, инспирисан женском фигуром која изазива емоције, и како каже сам уметник, "посебно у оваквом простору, међу лавандом, где се бели мермер фантастично уклапа са бојом ове ароматичне биљке".

Никола додаје, да је рад са мермером данас много олакшан, јер су доступни многи савремени алатти (машине) који омогућавају бржи завршетак скулптуре..

Његова колегиница из Београда Јована Петковић, завршила је београдску Академију примењених уметности, одрасла у уметничком атељеу, вајарској радионици, на посебан, апстрактан начин клеше своја дела. 

"Изглед мојих скулптура јесте једна игра која настаје у синергији класичних геометријских оквира и унутар њих разиграних шупљина светлости и изазива код посматрача посебне емосије и лични доживљај", казала је Јована. Такође, она нам је одала једну малу "тајну", скромно казавши да је учествовала у изради једног дела мозаика у храму Светог Саве на Врачару.

Јована и Никола активни су и учествују на многим изложбама, предствљајући своје радове, који су често награђени престижним признањима.

Свакако догађај за памћење, који посетиоце није оставио равнодушнима.

 


#   Бела Паланка   мермер   вајарство   лаванда   скулптуре   Никола Смилков   Јована Петковић   Пигмалион Тамњаница
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима