Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Догађај који постаје традиција вајара региона: 29. јуна уметничка дела Петра Чуја у пољима лаванде у Тамњаници

rssBookmark and Share

12.06.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Поља лаванде у Тамњаници 29.јуна по четврти пут биће галерија на отвореном а своја дела овог јуна представиће Петар Чујо, вајар из Загреба.

Догађај који постаје традиција вајара региона: 29. јуна уметничка дела Петра Чуја у пољима лаванде у Тамњаници

Организатор веома посећеног догађаја у част уметности и природе је Удружење уметника Пигмалион који је до сада угостило више од стотину уметника из земље и света.

Оснивач поменутог Удружења Горазд Чук истиче да су уметници најбољи промотери лепоте овог дела Србије која је истовремено и њихова инспирација.
“Несебично сваке године поделимо са многобројним гостима, љубитељима уметности и природе, овај делић “раја” који упорно стварамо на 54 хектара. Сваке године интересовање расте што нас обавезује да се и више потрудимо око организације и програма, истиче Чук и додаје да ће посетиоци моћи да пробају локалне специјалитете и купе производе са ових плантажа.
Галерију на отвореном у пољима лаванде краси стална поставка са десетак врхунских уметничких дела која потписују Никола Смилков, Петар Хрануели, Милисав Стојановић, Петар Чујо, Сара Николић, Божо Терзић а скулптуре су излагали и Јована Петковић и Небојша Савовић Нес.

ПЕТАР ЋУЈО

Рођен у Загребу 1991. Завршава Школу примијењених умјетности и дизајна у Загребу 2010. те исте године уписује вајарски одсек Академије ликовних уметности Свеучилишта у Загребу. 
Академију завршава 2017. када стиче наслов магистра кипарства. Припада млађој генерацији хрватских уметника, чији је рад најприје везан уз класичне вајарске форме и технике камене и бронзане скулптуре. Још током студија определио се за рад у камену. Суделовао је на заједничким изложбама, радионицама и уметничким пројекатима те је имао пет самосталних
изложби. Добитник је неколико студентских и професионалних награда у остварењу пројеката за јавну скулптуру, добитник је ректорове награде за групни рад „Хрватски изуми”. Уз остварене самосталне и заједничке изложбе, животопис му пуни и неколико изведених и постављених скулптура на јавној површини. Скулптуре му се такође налазе у приватним колекцијама у Хрватској и иностранству те у галеријама. Члан је ХДЛУ-а од 2019. године. Петар Ћујо живи и делује у Загребу.
 


#   вајар   лаванда   скулптуре   Никола Смилков   Пигмалион Тамњаница   Петар Хрануели   Горазд Чук   Петар Чујо
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима