Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Događaj koji postaje tradicija vajara regiona: 29. juna umetnička dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

rssBookmark and Share

12.06.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela ovog juna predstaviće Petar Čujo, vajar iz Zagreba.

Događaj koji postaje tradicija vajara regiona: 29. juna umetnička dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Organizator veoma posećenog događaja u čast umetnosti i prirode je Udruženje umetnika Pigmalion koji je do sada ugostilo više od stotinu umetnika iz zemlje i sveta.

Osnivač pomenutog Udruženja Gorazd Čuk ističe da su umetnici najbolji promoteri lepote ovog dela Srbije koja je istovremeno i njihova inspiracija.
“Nesebično svake godine podelimo sa mnogobrojnim gostima, ljubiteljima umetnosti i prirode, ovaj delić “raja” koji uporno stvaramo na 54 hektara. Svake godine interesovanje raste što nas obavezuje da se i više potrudimo oko organizacije i programa, ističe Čuk i dodaje da će posetioci moći da probaju lokalne specijalitete i kupe proizvode sa ovih plantaža.
Galeriju na otvorenom u poljima lavande krasi stalna postavka sa desetak vrhunskih umetničkih dela koja potpisuju Nikola Smilkov, Petar Hranueli, Milisav Stojanović, Petar Čujo, Sara Nikolić, Božo Terzić a skulpture su izlagali i Jovana Petković i Nebojša Savović Nes.

PETAR ĆUJO

Rođen u Zagrebu 1991. Završava Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2010. te iste godine upisuje vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 
Akademiju završava 2017. kada stiče naslov magistra kiparstva. Pripada mlađoj generaciji hrvatskih umetnika, čiji je rad najprije vezan uz klasične vajarske forme i tehnike kamene i bronzane skulpture. Još tokom studija opredelio se za rad u kamenu. Sudelovao je na zajedničkim izložbama, radionicama i umetničkim projekatima te je imao pet samostalnih
izložbi. Dobitnik je nekoliko studentskih i profesionalnih nagrada u ostvarenju projekata za javnu skulpturu, dobitnik je rektorove nagrade za grupni rad „Hrvatski izumi”. Uz ostvarene samostalne i zajedničke izložbe, životopis mu puni i nekoliko izvedenih i postavljenih skulptura na javnoj površini. Skulpture mu se takođe nalaze u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inostranstvu te u galerijama. Član je HDLU-a od 2019. godine. Petar Ćujo živi i deluje u Zagrebu.
 


#   vajar   lavanda   skulpture   Nikola Smilkov   Pigmalion Tamnjanica   Petar Hranueli   Gorazd Čuk   Petar Čujo
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima