Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Događaj za pamćenje: Umetnici iz regiona i Srbije na izložbi skulptura u poljima lavande na plantaži "Tamnjanica"

rssBookmark and Share

Bela Palanka 26.06.2022. Z.S. Južna Srbija Info

Novinari i posetioci istančanog ukusa, imali su priliku da u subotu 25. juna uživaju u nesvakidašnjem kulturnom događaju, izložbi skulptura od mermera Jovane Petković iz Beograda i Nikole Smilkova i Severne Makedonije. Radovi su predstavljeni u poljima lavande na eko plantaži "Tamnjanica", kod Bele Palanke.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Ujedno, to je bila odlična prilika za razmenu iskustva i druženje skulptora- vajara, ljubitelja i poznavaoca ove vrste umetnosti. Na jučerašnjem događaju  na predivnom prostoru "Pigmalion Tamnjanica", mogli smo da vidimo poznate ličnosti iz Srbije, regiona, Niša, kao i brojne novinarske ekipe..

Za dobru atmosferu "parti krivac" pobrinuo se hrvatski vajar iz Zagreba Petar Hranueli, odrstao na ostrvu Brač.

On je prošle godine predstavio svoja dela, koja su bila inspiracija za rakiju “Ne sjećam se” koja je i promovisana tokom izložbe. Ova rakija proizvedena od šljiva sa Tamnnjnice eko plantaže, dobila je veliku Zlatnu medalju na nedavno održanom Novosadskom sajmu poljoprivrede.. 

Gost iz susedne Makedonije Nikola Smilkov rođen je 1973. godine u Štipu. Završio je vajarstvo na Univerzitetu Sv.Ćirila i Metodija u Skoplju.

On se predstavio sa devet skulptura, inspirisan ženskom figurom koja izaziva emocije, i kako kaže sam umetnik, "posebno u ovakvom prostoru, među lavandom, gde se beli mermer fantastično uklapa sa bojom ove aromatične biljke".

Nikola dodaje, da je rad sa mermerom danas mnogo olakšan, jer su dostupni mnogi savremeni alatti (mašine) koji omogućavaju brži završetak skulpture..

Njegova koleginica iz Beograda Jovana Petković, završila je beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti, odrasla u umetničkom ateljeu, vajarskoj radionici, na poseban, apstraktan način kleše svoja dela. 

"Izgled mojih skulptura jeste jedna igra koja nastaje u sinergiji klasičnih geometrijskih okvira i unutar njih razigranih šupljina svetlosti i izaziva kod posmatrača posebne emosije i lični doživljaj", kazala je Jovana. Takođe, ona nam je odala jednu malu "tajnu", skromno kazavši da je učestvovala u izradi jednog dela mozaika u hramu Svetog Save na Vračaru.

Jovana i Nikola aktivni su i učestvuju na mnogim izložbama, predstvljajući svoje radove, koji su često nagrađeni prestižnim priznanjima.

Svakako događaj za pamćenje, koji posetioce nije ostavio ravnodušnima.

 


#   Bela Palanka   mermer   vajarstvo   lavanda   skulpture   Nikola Smilkov   Jovana Petković   Pigmalion Tamnjanica
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima