Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вече Желимира Жилника у НКЦ-у

rssBookmark and Share

Ниш 10.12.2019. Јужна Србија Инфо

Вече култног режисера "црног таласа" Желимира Жилника, одржаће се у четвртак, 12.децембар 2019. у малој сали НКЦ-а, са почетком у 18 сати

Вече Желимира Жилника у НКЦ-у

Рани радови“ на алегоричан начин излажу причу младих учесника студентских демонстрација у јуну 1968. године. Три младића и девојка Југослава, супротстављају се малограђанској рутини свакодневице...

Филм припада остварењима „црног таласа“. Добио је „Златног медведа“ У Берлину и првобитно био одобрен за приказивање, али је био предмет судског поступка и у то време није могао бити јавно приказиван.

ПЕДЕСЕТ ГОДИНА „РАНИХ РАДОВА“ И „ЗЛАТНОГ МЕДВЕДА“ НА БЕРЛИНСКОМ ФЕСТИВАЛУ

Педесета годишњица од снимања филма „Рани радови“ и освајања „Златног медведа“ у Берлину 1969. године, биће обележена у два града – у Нишу, родном граду редитеља Желимира Жилника, 12.12.2019. године у Нишком културном центру и у Београду 13.12.2019. године у Југословенској кинотеци. Обележавању годишњице у Нишу и у Београду присуствоваће и сниматељ Карпо Година, вишегодишњи Желимиров пријатељ и сарадник. Програм у Нишу организују Друштво Словенаца „Франце Прешерн“ из Ниша и Филмски и видео програм Нишког културног центра. 

Након пројекције филма „Рани радови“, модератор разговора биће Дејан Дабић. Програм почиње у 18 часова у сали НКЦ-а (Станоја Бунушевца бб). У Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1) програм почиње у 19 часова. Након поздравне речи директора Кинотеке, Југослава Пантелића и управника, Марјана Вујовића биће приказан филм „Рани радови“. Модератор разговора после филма биће др Ивана Кроња, чији је текст поводом јубилеја култног остварења домаће кинематографије и објављен у новембарском броју „Кинотеке“. Суорганизатори јубилеја су: Друштво Словенаца „Сава“ – Београд, Филмски центар Србије, Амбасада Републике Словеније. Спонзори и покровитељи су: Bel Medic i Pristop.


#   Ниш   филм   Нишки културни центар   Дејан Дабић   СФРЈ   Желимир Жилник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима