Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Autoput Niš-Drač koštaće blizu milijardu evra

rssBookmark and Share

Merdare 02.06.2015. Tanjug, Južna Srbija Info

Premijeri Srbije i Albanije će u narednih 15-ak dana potpisati protokol za realizaciju projekta autoputa, a preliminarne procene pokazale su da će ceo projekat izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač koštati blizu milijardu evra, izjavila je danas potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Foto: Putevi Srbije
Foto: Putevi Srbije

"Nije ovo prvi put da se razgovara o ovim projektima, Srbija i Albanija već šest meseci rade na tome i pripremamo te projekte koje će dva premijera predstaviti u Beču u avgustu", izjavila je Mihajlović za RTS.

Ona je dodala da je najvažniji korak bio da se krene sa time.

"Najvažniji je prvi korak, da se uopšte krene, a Srbija i Albanija posle dugo vremena raznoraznih odnosa koje su imale danas razgovaraju o projektima, o ekonomiji što je veoma važno", naglasila je Mihajlović.

Navela je i da što se tiče kompletnog puta preliminarne procene govore da je potrebno blizu milijardu evra novca da bi posao bio gotov, ali da će se o tome razgovarati kada bude završena studija.

"U pitanju je zajedništvo celog regiona i politicka stabilnost bez koje ne možemo da pricamo o ekonomskoj stabilnosti. Ovaj auto-put je značajan jer povezuje region, a za nas konkretno je značajan jer ćemo izaći i na more preko albanskih luka", navela je ministarka.

Mihajlović je navela da su pripremljeni i tzv. pasoši projekata, a da će se kada premijeri predstave projekte razgovarati o načinima izgradnje i finansiranju.

Objasnila je da postoji deo puta koji mora da se rekonstruiše i da se izgradi i da ce o tome razgovarati kad bude gotova studija.

"Bez političke stabilnosti ne možemo da pričamo o ekonomskom razvoju i ja mislim da je Srbija u tome lider. Nama je stalo da se povežemo sa svima i obbezbedimo da se bolje živi u regionu", rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da je poseta premijera Aleksandra Vučića Tirani bila veoma uspešna i da se bez političke stabilnosti ne može govoriti o ekonomskoj stabilnosti i razvoju.

Upitana za prugu Priština - Tirana, Mihajlović je rekla da će se o tome još razgovarati i videti koja je to pruga koja je najisplativija i najefikasnija i  koja povezuje ceo region.

"Razgovara se o tome sa zemljama EU, ali pre svega govorimo u auto-putu. O prugama ćemo tek razgovarati", kazala je ona.

Komentara: 0


#   saobraćaj   auto-put   Zorana Mihajlović   Merdare   Priština   saradnja   Albanija   Tirana   Drač
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima