Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ana Brnabić: Ekonomija Srbije još nije u potpunosti spremna za održiv rast

rssBookmark and Share

Kopaonik 05.03.2019. Beta, N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na otvaranju 26. Kopaonik biznis foruma rekla da ekonomija Srbije još nije u potpunosti spremna za održiv rast i da mora da se radi na tome da privredni rast bude veći i dugoročno održiv.

Tanjug / Tanja Valić
Tanjug / Tanja Valić

"Najvažniji zadatak Vlade Srbije je da transformišemo ekonomiju od one koja je zasnovana na investicijama na ekonomiju koja se oslanja na inovacije i znanje", rekla je Brnanić.

Ona je istakla da će se samo na taj način omogućiti da buduće generacije imaju zdraviju i konkurentniju ekonomiju koja obzbeđuje dinamičniji i zrdraviji rast.

"U mandatu ove vlade smo učinili mnogo i krećemo ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju. Osnov toga je reforma obrazovanja, kako bi mladi učili kako da misle a ne šta da misle, da rešavaju probleme", kazala je premijerka.

Po njenim rečima, najbrže rastući sektor u Srbije su informacione tehnologije (IT) čiji je godišnji rast u 2018. bio 26 odsto, a u 2017. je iznosio 22 odsto, dok je izvoz te industrije u prošloj godini bio oko 1,14 milijardi evra.

"Menjamo i politika subvencija jer se sve više podstiču ulaganja u visoke tehnologije, opremu, znanje i istraživanje, a manje otvaranje radnih mesta", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je za napredak zemlje veoma važna vladavina prava, pored jakih institucija.

"Zdrava ekonomija počiva i na vrednosnom sistemu koju zemlju čini evropskom bez obzira da li je u Evropskoj uniji", kazala je Brnabić.

Dodala je da Srbija treba da bude zemlja jednakih šansi, u kojoj će se razlike doživljavati kao kvalitet a na osnov za podele, gde će biti poštovana ljudska prava i slobode, prava i obaveze radnika i poslodovaca, a unapređivan socijalni dijalog.

Tanjug / Tanja Valić

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je Vladi preporučio da rast bruto domaćeg proizvoda bazira na rastu investicija i izvozu, kao i rastu privatne potrošnje, a da rast javne potršnje bude u skladu sa privrednim rastom.

On je naveo da je nezaposlenost, pre svega mladih, zajedno sa nepovoljnim demografskim razvojem i migracijom stanovništva i dalje najveći problem Srbije.

Ukazao je da je izostao napredak u restrukturiranju najvećih javnih preduzeća, izuzimajući Železnicu, kao i javnih komunalnih preduzeća u većim gradovima.

Kopaonik biznis forum traje do 6. marta, okupiće više od 1.300 učesnika, a centralna tema je: "Srbija deset godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ".

Forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Masterkard (Mastercard).

Beta, N1

Komentara: 1


#   privreda   Kopaonik   Ana Brnabić   ljudska prava   ekonomija   Aleksandar Vlahović   BDP   privredni rast
@anabrnabic @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Aleksandar, 05.03.2019.:
    Svuda u svetu subvencije idu u oblastima koje su slabo održive (npr stočarstvo u brdskim predelima), dok se obezbeđuje kapital za brže finansiranje malih i srednjih preduzeća.

    Državne subvencije velikih preduzeća ne ostvaruju pravo na jednakost...


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}