Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kompanije iz Srbije na Međunarodnom sajmu privrede u Tirani

Bookmark and Share

20.11.2018.

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizuju nastup srpskih privrednika na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Tirani, koji se održava od 21. do 24. novembra 2018. godine.

Kompanije iz Srbije na Međunarodnom sajmu privrede u Tirani

Na oko 300 kvadrata Nacionalnog štanda svoj proizvodni program i izvozni potencijal, predstaviće 24 kompanije iz gotovo svih sektora privređivanja - od agrobiznisa do IKT.

„Privredna komora Srbije već tradicionalno vodi kompanije na sajam u Tiranu i iskustvo je pokazalo da je svaka druga kompanija koja je u organizaciji PKS posetila sajam privrede u Tirani, potpisala ugovor sa albanskim partnerima, što pokazuje koliki je značaj nastupa na sajmovima“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i naveo da će sajam posetiti i kompanije koje nisu izlagači, tako da će u Tirani ovih dana Srbiju predstavljati oko 70 privrednika iz gotovo 40 kompanija.

Čadež je podsetio da trgovina sa Albanijom raste iz godine u godinu, obostrano, da je rast ravnomeran i da su u 2017. razmena i izvoz porasli za više od trećine.

„Za dalje unapređenje trgovinske i ukupne privredne saradnje, posebno je značajan jučerašnji dogovor ministara finansija Srbije i Albanije da se u decembru potpiše memorandum o razumevanju o daljoj liberalizaciji trgovine, čiji je cilj usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata, ubrzavanje zajedničkih carinskih procedura i olakšanje trgovine“, istakao je Čadež.

Mogućnosti plasmana proizvoda iz Srbije znatno prevazilaze vrednost izvoza i sajam PANAIR dobra je prilika da naši proizvođači predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Albanije i izlagačima iz drugih zemalja, rekao je predsednik PKS.

Kao i prethodnih godina, i ove godine gotovo trećina izlagača iz Srbije su kompanije prehrambene industrije - proizvođači najtraženijih proizvoda, od hrane za bebe, bezalkoholnih napitaka, mlečnih i proizvoda mesne industrije, prerađenog i konzervisanog voća i povrća, do konditorskih proizvoda. Na Nacionalnom štandu Srbije izlažu i kompanije iz metalske i elektro industrije, hemijske, gumarske, tekstilne, drvoprerađivačke, farmaceutske, kao i industrije građevinskog materijala.

Među izlagačima su kompanije koje nude IT inovativna rešenja za data centre i informacione sisteme u svim sektorima privređivanja, kao i led dispeleje za vozila javnog saobraćaja i parking servise. Predstaviće se i firme iz sektora usluga kao što logističke, distributerske kuće.

Međunarodni sajam privrede u Tirani je po broju izlagača i posetilaca najznačajnija sajamska manifestacija u Albaniji, koja će okupiti izlagače iz više od 20 zemalja. Prošle godine na ovom sajamu je zabeleženo preko 20.000 posetilaca.

Komentara: 0


#   sajam   Parking servis   IT   Privredna komora   Albanija   Tirana   Marko Čadež   Marko Čadež
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima