Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Manje novca za komunalna preduzeća

rssBookmark and Share

Niš 13.12.2015. NTV, Južna Srbija Info

JKP “Gorica” dobija ukupno 197 miliona dinara, za šta su stvoreni uslovi jer su donete odluke i preporuke gradskog veća.

Manje novca za komunalna preduzeća

100 miliona koje je grad opredelio za ovo preduzeće još nije uplaćeno, a još 97 miliona treba da uplate javno komunalna preduzeća “Mediana” i “Parking servis” kao pomoć u transformaciji “Gorice” čije radnike delom preuzimaju. Grad će ubuduće manje plaćati programe Javnih preduzća, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Grad je izmirio sve obaveze prema “Gorici”, međutim, najavljenih 100 miliona još nisu dobili.

Dodatnih 97 miliona “Gorici” treba da uplate “Mediana” i “Parking servis”, s tim što je, veći deo od 80 miliona dinara “pao” na “Medianu”. Gradonačelnik Niša ovu preporuku gradskog veća obrazložio je potrebom da se očuva komunalni sektor u gradu.

Da podsetimo, “Gorica” je već mesecima u blokadi, a 452 radnika nisu primilia plate, niti su im plaćeni doprinosi od maja ove godine. Kao rešenje za probleme najmlađeg komunalnog preduzća u gradu, prdložena je transformacija, pa će “Gorici” ostati u nadležnosti samo sektor pogrebnih usluga, dok oko 160 radnika prelazi u “Medianu” koja preuzima održavanje gradskog zelenila. Šezdesetak radnika prelazi u “Parking servis” u čijoj će nadležnosti ubuduće biti signalizacija i javna rasveta. Još 70 radnika ostaje neraspoređeno. Ipak, čelnici grada su i za njih najavili moguće zaposlenje u nekom od ova dva prduzeća sledeće godine.

Problemi u komunalnom sektru nastali su delom zbog preskupih programa, pa je tako samo skidanje i postavljanje jedne sijalice plaćano čak 2000 dinara. Gradonačelnik Perišić je rekao da će zato ubuduće grad izdvajati manje novca za ove programe.

Perišić je dodao da nije zadovoljan radom menadžmenta ni nadzornog odbora “Gorice” i da oni odgovaraju za poslovanje ovog prduzeća. Međutim, nije preccizirao da li će rukovodstvo snositi neke posledice za probleme u kojima se “Gorica” našla.

Komentara: 0


#   Niš   komunalije   javna preduzeća   Gradsko veće   budžet   Mediana JKP   Zoran Perišić   Parking servis   finansiranje   Komunalna preduzeća   Gorica JKP   smanjenje
@ProfdrPerisic @


 


[ Dodaj komentar ]