Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Proizvođači šljiva u Blacu ostali bez zarade

rssBookmark and Share

Blace 04.09.2019. RTS. Južna Srbija Info

U blačkom kraju, berba šljiva na više od pet hiljada hektara, privodi se kraju. Još nisu obrani šljivici u višim predelima, gde voće kasnije sazreva. Zbog slabijeg roda i niske otkupne cene, većina proizvođača smatra da je rešenje u preradi.

Proizvođači šljiva u Blacu ostali bez zarade

Godina za zaborav za većinu proizvođača šljiva u Blacu. Kažu da su ih tri zla pogodila ove sezone: kasni prolećni mrazevi, letnje oluje i, možda najveće, niske otkupne cene.

"Berba je 6 dinara od kila, a cena od 10 dinara do 18. Svi smo na gubitku", naglašava Desimir Lović, proizvođač šljiva iz Krivaje, "nema nikakve zarade, nekad smo imali zaradu, sad ove godine nema, nema ništa."

Nakon nekoliko teških godina, izvesno je da su mnogi proizvođači u dilemi da li nastaviti ili odustati od ove proizvodnje - ocene su poljoprivrednih stručnjaka.

"Mala količina, mala rodnost, početna cena je veoma niska", kaže Bojan Nikolić, "sad se cena u poslednjih nekoliko dana menja i povećava, tako da onaj ko bude mogao da sačuva i da zadrži šljivu, odnosno čija je šljiva zelenija, možda će neki dinar imati više profita."

Nešto boljoj zaradi ove godine mogu da se nadaju vlasnici hladnjača i sušara, kao i oni koji se odluče za preradu voća.

"Samim tim procesom oplemenjuje se šljiva i postiže se, u svakom slučaju, bolja cena", ističe Srđan Milanović, proizvođač suvih šljiva iz Višesela. "Jeste da ima posla, jeste da je naporno, ali to je u suštini taj mesec u godinu dana i onda videćemo kako će da bude. Ne odustajemo uglavnom."

U blačkom kraju godišnje se u proseku za tržište pripremi oko hiljadu tona suvih šljiva. Da li će zbog manje sirovina ove sezone te količine biti nešto manje, znaće se za dvadesetak dana, do kada će sušare biti u pogonu.

Komentara: 0


#   Blace   šljive   zarada   suve šljive   proizvođači   Bojan Nikolić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima