Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Proizvođačima mlečnih krava u Toplici na poklon 323.040 kilograma merkantilnog kukuruza

rssBookmark and Share

Prokuplje 08.03.2023. Južna Srbija Info

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije i sprovođenja mera za dodelu merkantilnog kukuruza vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koji na svojim imanjima imaju stočarsku proizvodnju mlečnog govedarstva, dodeljeno je bespovratno 240 kilograma kukuruza po grlu krupne stoke, kazao je Dejan Tonić član Gradskog veća u Prokuplju zadužen za poljoprivredu.

Proizvođačima mlečnih krava u Toplici na poklon 323.040 kilograma merkantilnog kukuruza

On je objasnio da je za kukuruz putem Poljoprivredno stručne i savetodavne službe (PSSS) u Prokuplju konkurisao veliki broj poljoprivrednika, uzgajivača mlečnih grla sa područja Topličkog okruga i da je i veliki broj njih uspeo da ostvari pravo na tu značajnu pomoć Vlade Srbije.

Kukuruz je dodeljen kao pomoć uzgajivačima mlečnih krava koji su konkurisali za bespovratnu dodelu merkantilnog kukuruza na osnovu Javnog poziva Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Srbije.

-Na osnovu broja podnetih prijava po osnovu pomenute Uredbe vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, uzgajivačima krava na području Topličkog okruga pripalo je 323.040 kilograma merkantilnog kukuruza, koji je dobilo 142 domaćinstva, a od toga je proizvođačima krava na području Prokuplja pripalo 60.480 kilograma kukuruza za 39 gazdinstava, rekao je direktor PSSS u Prokuplju Aleksandar Petković.

On je naveo da kako se merkantilni kukuruz nalazio u republičkom skladištu u Erdeviku u Vojvodini u konsultaciji predstavnika Grada Prokuplja sa predstavnicima lokalnih samouprava u Blacu, Kuršumliji i Žitorađi, odlučeno da se sav kukuruz organizovano dopremi i smesti u silos u Blacu odakle uzgajivači krava mogu lakše da ga preuzimaju.

Kako je istakao Dejan Tonić, ako se zna koliko treba izdvojiti sredstava za uzgoj i kvalitetnu prihranu mlečnih grla, onda je ovo prava i velika pomoć stočarima u topličkom kraju, koji su na ovaj način i uz podršku države besplatno obezbedili kvalitetnu ishranu za stočna mlečna grla, a samim tim i kvalitetnu proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda.

Inače, Republička direkcija za robne rezerve izvršila je bespovratnu isporuku do 15.000 tona merkantilnog kukuruza, u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava na području cele Srbije.

Za tu vrstu pomoći mogla su da konkurišu sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava, odnosno pomoć u hrani data je za svaku mlečnu kravu, žensko grlo goveda starije od 24 meseca u trenutku objavljivanja javnog poziva.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Gradska toplana JKP   Vlada Republike Srbije   donacija   krave   kukuruz
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima