Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro plaćanje računa i ostale transakcije od kuće putem video linka

Bookmark and Share

Beograd 15.03.2019. N1

Narodna banka Srbije usvojila je odluku koja će omogućiti da sve bankarske transakcije obavljate od kuće, bez odlaska na šalter i to uspostavljanjem video linka. Šta u praksi znači mogućnost video identifikacije bankarskih klijenata i kako se štite njihova prava i privatnost?

Uskoro plaćanje računa i ostale transakcije od kuće putem video linka

Bez papira ili odlaska na šalter. Sistem za prepoznavanje lica nova je digitalna bankarska usluga u Srbiji. 

"Bez potrebe da uspostavite poslovni odnos na šalteru banke ili u samoj poslovnoj prostoriji banke, vi video vezom u relanom vremenu možete da se identifikujete kao klijent banke", kaže direktor Direkcije za zakonodavno pravne poslove Narodne banke Srbije Dejan Dević.

Koje su prednosti nove mogućnosti?

"Ušteda u vremenu i ušteda u novcu, pre svega zato što je dovoljno da klijent ima veb kameru sa računarom ili moblni telefon koji ima veb kameru", objašnjava Dević.

Korisnik ove usluge, mora da ima važeći lični dokument i telefon sa aktivnim brojem na koji će mu biti upućena jednokratna lozinka, bez čega nije moguće okončati ovaj proces, kažu u Narodnoj banci. Poređenja biometrijskih podataka u ovoj proceduri neće biti, to je iz centralne banke potvrđeno službi Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. 

"Praktično vi putem skajpa ili nekog drugog tipa video komunikacije, treba da se predstavite i pokažete ličnu kartu, isto kao što biste uradili uživo u banci i na osnovu toga se obavi prenos novca sa vašeg računa", navodi Zlatko Petrović iz službe Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Svaka banka koja bude rukovala ovako dobijenim podacima, mora da sačini analizu rizika prilikom uvođenja nove usluge, kaže Petrović.

"Na današnji dan prema važećem zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ne postoiji takva obaveza, ali će postojati od 21. avgusta, kada na snagu stupi novi zakon", kaže Petrović.

Od odnosa sa centralnom bankom zavisi da li će i pre avgusta banke uvoditi video identifikaciju. Iz službe povernika navode i da bi banke morale da čuvaju video pozive u jednoj bazi, u slučaju da naknadno kllijent ospori neku transakciju.

"Banka mora da poseduje dokaz o tome da ste se vi autentifikovali pred bankom i da ste izdali takav nalog. Recimo čuvanje takvih video zapisa bi moglo da predstavlja određeni rizik po prava građana, u smislu da neko neovlašćeno pristupi toj bazi podataka i zloupotrebi ih", dodaje Petrović.

U Narodnoj banci napominju i da će svaka banka birati da li će identifikaciju klijenta obaviti posredstvom skajpa ili vajbera, ili će u te svrhe koristiti sopstveno rešenje. Dodatna alatka biće korišćenje softvera koji upoređuje lice sa slike ličnog dokumenta klijenta sa licem sa video linka.

Tanja Veselinović, N1

Komentara: 0


#   Beograd   banke   NBS   finansije   Zlatko Petrović   Dejan Dević
@SrbNarodnabanka @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima