Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро плаћање рачуна и остале трансакције од куће путем видео линка

Bookmark and Share

Београд 15.03.2019. Н1

Народна банка Србије усвојила је одлуку која ће омогућити да све банкарске трансакције обављате од куће, без одласка на шалтер и то успостављањем видео линка. Шта у пракси значи могућност видео идентификације банкарских клијената и како се штите њихова права и приватност?

Ускоро плаћање рачуна и остале трансакције од куће путем видео линка

Без папира или одласка на шалтер. Систем за препознавање лица нова је дигитална банкарска услуга у Србији. 

"Без потребе да успоставите пословни однос на шалтеру банке или у самој пословној просторији банке, ви видео везом у реланом времену можете да се идентификујете као клијент банке", каже директор Дирекције за законодавно правне послове Народне банке Србије Дејан Девић.

Које су предности нове могућности?

"Уштеда у времену и уштеда у новцу, пре свега зато што је довољно да клијент има веб камеру са рачунаром или моблни телефон који има веб камеру", објашњава Девић.

Корисник ове услуге, мора да има важећи лични документ и телефон са активним бројем на који ће му бити упућена једнократна лозинка, без чега није могуће окончати овај процес, кажу у Народној банци. Поређења биометријских података у овој процедури неће бити, то је из централне банке потврђено служби Повереника за заштиту података о личности. 

"Практично ви путем скајпа или неког другог типа видео комуникације, треба да се представите и покажете личну карту, исто као што бисте урадили уживо у банци и на основу тога се обави пренос новца са вашег рачуна", наводи Златко Петровић из службе Повереника за заштиту података о личности.

Свака банка која буде руковала овако добијеним подацима, мора да сачини анализу ризика приликом увођења нове услуге, каже Петровић.

"На данашњи дан према важећем закону о заштити података о личности не постоији таква обавеза, али ће постојати од 21. августа, када на снагу ступи нови закон", каже Петровић.

Од односа са централном банком зависи да ли ће и пре августа банке уводити видео идентификацију. Из службе поверника наводе и да би банке морале да чувају видео позиве у једној бази, у случају да накнадно кллијент оспори неку трансакцију.

"Банка мора да поседује доказ о томе да сте се ви аутентификовали пред банком и да сте издали такав налог. Рецимо чување таквих видео записа би могло да представља одређени ризик по права грађана, у смислу да неко неовлашћено приступи тој бази података и злоупотреби их", додаје Петровић.

У Народној банци напомињу и да ће свака банка бирати да ли ће идентификацију клијента обавити посредством скајпа или вајбера, или ће у те сврхе користити сопствено решење. Додатна алатка биће коришћење софтвера који упоређује лице са слике личног документа клијента са лицем са видео линка.

Тања Веселиновић, Н1

Коментара: 0


#   Београд   банке   НБС   финансије   Златко Петровић   Дејан Девић
@SrbNarodnabanka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима